225 méter első keréken

2003.02.12. 11:04

 
   
     

Azt hiszed, hogy te vagy a stopie - első keréken gurulás - bajnoka? Na ezt gondold csak gyorsan át újra!

Ebben a versenyszámban ugyanis új rekordert ünnepelhetünk a 34 éves Európa-bajnok stunt rider, Craig Jonnes személyében. A 34 éves angol úriember 2003-as, gyári Buell Lightning XB9S motorkerékpárja nyergében 62 méterrel megtoldotta az eddigi csúcsot, és felállította a hihetetlen, 225 méteres elsőkeréken gurulás rekordot. A kísérlet a Buell technikai csapata előtt, független tanúk előtt és a Guinness rekordok könyve munkatársai előtt zajlott, Floridában.

Craig nem egy speciálisan átalakított streetfighter motorkerékpáron adta elő mutatványát, hanem egy teljesen gyári, 2003-as Buellen. Igaz, ezt a motorkerékpárt gyárilag is ellátták olyan technikai finomságokkal, mint a 375 mm-es, peremre erősített ZTL féktárcsa és a hatdugattyús féknyereg. Az extrém rövid tengelytáv és a nagyon jól sikerült tömegközpontosítás szintén közrejátszott abban, hogy a Buell alkalmas hihetetlen gyakorlatok végrehajtására.

Információk a világrekordról:

Motor: gyári Buell Lightning XB9S
Gumi: Dunlop 207
Sebesség: 119 mph (161,8 km/h)
Helyszín: Florida, USA
Előző világrekord: 163 méter
Craig Jones világrekordja: 225 méter

A hivatalos stoppie rekord: A maximális távolság, amit a motorkerékpár fékezett első kerekén gurulva megtesz, miközben hátsó kereke a levegőben van.