Valentino Rossi a valaha élt legjobb motorversenyző lehet

2003.02.24. 14:23

 
   
   

Valentino Rossi életében mindössze 12 év telt el, hogy eljusson a mini motortól, a MotoGP géposztály uralkodói koronájáig. A kérdést vele kapcsolatban úgy lehetne megfogalmazni, vajon ő minden idők valaha látott legjobb motorversenyzője? A 24 éves olasz szupersztár vitathatatlanul ott van a legjobbak közt. Hiszen minden szinten, ahol eddig csak versenyzett, az 1993-as Olasz 125 köbcentis Sport Production Bajnokság óta, Rossi bajnoki címet nyert, jellemzően minden második idényében. Jelenlegi önéletrajzában az 1997-es 125 köbcentis, az 1999-es 250 köbcentis, a 2001-es 500 köbcentis, és a 2002-es MotoGP bajnoki cím áll karrierjének eredménylistájánál.

Egyedül Phil Read és Mike Hailwood büszkélkedhet ehhez hasonló, több kategóriát átívelő bajnoki győzelmekkel. Read 125, 250 és 500 köbcentiben szerzett bajnoki címeket pályafutásának 27 éve alatt. A legendás Hailwood szintén 3 különböző géposztályban szerzett világbajnoki címet, egy sor TT győzelme mellett. Rossi csak a második a legfiatalabb világbajnokok sorában, Hailwood ugyanis pár hónappal fiatalabban szerezte meg a csúcskategória világbajnoki címét, 23 évesen.

Mick Doohan egyeduralkodó volt az 500 köbcentis géposztályban a 90-es évek második felében szerzett 5 egymást követő győzelmével, azonban korántsem biztos, hogy ez az eredmény sor elegendő lesz később Rossival szemben. Carl Fogarty, aki négyszeres Superbike világbajnok, kétszeres Endurance világbajnok, és FIM Formula 1 világkupa győztes, valamint 59 Superbike futamgyőzelemmel büszkélkedhet, nos vajon ő képes igazi kihívást jelenteni az olasz motoros fenoménnak?

A régiek közül Giacomo Agostini az, aki még néhány statisztikában Rossi előtt áll. Freddie Spencer (250 és 500 köbcentis világbajnok), a varázslatos Barry Sheene, John Surtees (egyedüliként 500 köbcentis motoros, és F1-es világbajnok), valamint Joey Dunlop és Geoff Duke szállhatnak versenybe a valaha élt legjobb motorversenyzői címért, azonban ne feledjük, Valentino Rossi csak nemrég múlt el 24 éves, és már tekintélyes az eredménylistája. Ha így folytatja, pár év múlva nem lesz kétség, kit illet ez a roppant megtisztelő cím.