Whitham és Casoli abbahagyja a versenyzést

2003.02.24. 13:29

 
   
   

A veterán versenyzőnek számító Jamie Whitham, és Paolo Casoli visszavonulnak a versenyzéstől, méghozzá a romló egészségi állapotuk miatt. Mindketten elhagyják a Yamaha Belgarda Szupersport Világbajnoki csapatát, így szükségessé vált helyettesítésük.

Whitham Hodgkins-kórral küzdött még 1997-ben, és az orvosok szerint az akkor kapott kemoterápiás kezelés a bűnös jelenlegi állapotáért, azaz a zöld hályog kialakulásáért a szemén. Whitham a tavalyi év során speciális szemcseppeket használt a versenyek során a zöld hályog kezelésére, de képtelen volt megőrizni szemének látóképességét, főként nem a világbajnoki küzdelmekhez szükséges szinten. Whitham elmondta:
"Tudatában voltam a problémának már a múlt szezon végén és megbeszéltem ezt a csapattal. Az első két teszt során, amikor viszonylag lassan köröztem, nedves időben, nem jelentett számomra különösebb problémát a betegségem, de amint teljes sebességgel, száraz edzésen mentem, a probléma ismételten jelentkezett a szememmel. Sajnos a szemem visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A versenyzés a bizalomról szól. Nem akarom sem saját, sem más testi épségét veszélyeztetni a pályán. A Belgarda olyan nekem, mint egy család, és megérdemlik, hogy egy 100%-osan egészséges versenyző álljon rendelkezésükre. Tudom, hogy a motor jó lesz, elég jó a bajnokság megnyeréséhez, ezért fontos, hogy a lehető legjobb versenyző kapja meg. Nehéz döntés volt, mivel egész eddigi életemben versenyeztem, és az összes barátom itt van. Filozofikusan kellene hozzáállnom, de az igazat megvallva, nagyon fog hiányozni."

A Belgarda ráadásul másik versenyzőjét, Paolo Casolit is kénytelen volt elengedni, mivel az olasz pilóta szögre akasztja a térdkoptatóit, hasonló okból kifolyólag. Casoli éppen csak felépült koponya sérüléséből, amelyet még egy múlt novemberi teszt során szerzett. Azonban az orvosok azt javasolták neki, hogy tartózkodjon bármilyen újabb fejsérüléstől. Casoli, aki az 1997-es Szupersport Világkupa bajnoki címének birtokosa, elmagyarázta, hogy az orvosok elmondták neki, ha még egyszer összetöri magát, az komoly kihatással lehet jövőjére nézve. Ezt a kockázatott Casoli már nem merte felvállalni, és bár igen szomorú, hogy 20 év versenyzés után kénytelen abbahagyni kedvenc sportágát, nem tehetett mást. Fia, felesége, szülei várják otthon, és rájuk is gondolnia kellett, amikor döntését meghozta.

Így a Yamaha Belgarda nehéz helyzetbe került, hiszen mind a két versenyzőjét elvesztette a szezon kezdete előtt nem sokkal. Az egyik posztra a korábban a Gyorsasági Világbajnokság 500 köbcentis és MotoGP géposztályaiban résztvevő Jürgen van den Goorbergh-et szerződtették. A másik versenyző az évek óta a 125 köbcentis kategóriában próbálkozó Simone Sanna lesz. A 33 éves holland pilóta már túl van a Yamaha R6-os első téli tesztjein és a következőket nyilatkozta:
"A MotoGP után úgy vélem a Szupersport Világbajnokság az egyik legfontosabb versenyosztály, ahol az összes nagyobb gyártó képviselteti magát. Már teszteltem az új R6-ost, és nagyon pozitív tapasztalataim vannak vele és a csapattal kapcsolatosan. Nem lehet könnyű egy csapatnak, ahol két ennyire közelálló versenyzőt veszítenek el egyszerre. Nagy űrt kell kitöltenem, és biztosra veszem, hogy megfelelek majd az elvárásoknak."