Az angolok már nem csak motorjukat, bukósisakjukat is biztosíthatják

2003.03.24. 10:13

 
   
   

Az agysérülések fele közlekedési balesetek során történik! Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő bukósisak használata motorozás közben. Egy angol felmérés mégis arra az eredményre jutott, hogy a motorosok 11 %-a, vagyis minden 10 motorosból legalább 1 sérült bukósisakban motorozik.

A legfőbb indok, amiért a motorosok nem cserélik le sérült bukósisakjukat, az ár. Mivel a jó minőségű bukósisakok eléggé borsos összegbe kerülnek, sokan anyagi megfontolásból nem cserélik le, ezért Nagy-Britanniában kitaláltak egy kifejezetten bukósisakokra köthető biztosítási formát. A sisak árának 4%-ával egyenlő biztosítási díjért cserébe a biztosító társaság lecseréli a sérült bukónkat egy új ismét megfelelő biztonságot adó darabra.

"Egy sisak a szó szoros értelmében élet- és életmódmentő, ezért szeretném figyelmeztetni a motorosokat, hogy ezzel minimalizálhatják a balesetek során bekövetkező agysérülés kockázatát" - nyilatkozta Peter Winslow, a Bennetts csoport vezérigazgatója. - "Ha a bukósisak valamelyik alkotórésze sérült, akkor nem szabad tovább használni. Egy rossz bukósisak miatt bekövetkezett súlyosabb sérülés költségei jóval többre rúghatnak, mint egy új bukó ára.

Nálunk sajnos még nincs hír arról, hogy ilyen biztosítást köthetnénk fejvédőnkre, addig is álljon itt néhány jó tanács bukósisakunk használatához.

- Vegyél megfelelő méretű, passzentos bukósisakot, de annyira ne legyen szűk, hogy fájjon benne a fejed.
- Bizonyosodj meg róla, hogy nem tudod elfordítani a sisakon belül a fejedet, és nem tudsz kibújni belőle, ha az be van csatolva.
- Soha ne vegyél használt sisakot, nem tudhatod mi történt benne előzőleg.
- Vedd meg a legjobb sisakot, amire lehetőséged van, egy nap még megmentheti az életed.
- Ne fényezd át a sisakodat, és ne matricázd agyon, és ne is vegyél ilyen sisakot.
- Ne tisztítsd hajtógázos tisztítószerekkel a sisakot, mert a bután tartalmú szerek károsíthatják a polisztirol bélést, de a plexin is okozhatnak elváltozást.
- A sisakot soha ne használjuk bevásárlókosár helyett.
- Nedves bukót soka ne szárítsunk radiátoron, de hajszárítóval se essünk neki, mert megolvadhat a bélése.
- Egy bukót csak egyszer verjünk az aszfalthoz, utána cseréljük le.