Homok, jég, napsütés

2003.03.24. 12:27

 
   
   

Minden motoros ellensége a tél immáron úgy néz ki, továbbáll. Két héttel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy Magyarországon 2003. 03. 16-án motokrossz versenyt lehet rendezni normál időjárási körülmények között. A homok nem fagy meg - gondolták sokan -, de a gyáli, sokak által nem szeretett pálya nem így gondolta, és a verseny előtti szabad edzéseken alaposan megtréfálta a már jócskán kiéhezett sárlovagokat.

Eldózerolták ugyan a nyomvonalat, de alatta 10 centi vastag jéggel találkozott a motorozni vágyó. A verseny napjára viszont szerencsére napsütéses, de igencsak télies idő fogadta a látogatókat, még a jég is eltűnt! Négy kategória motorosai mérhették össze tudásukat ezen a hétvégén 50 cm 3, 125 cm 3 nyílt, 125 harmad osztály és 250 cm 3 Köztársaság Kupa kategóriában. Mint köztudott, a nyolcadliteresek küzdelmeibe bekapcsolódhattak a negyedliteres, négyütemű motorok is.

Nagy izgalom előzte meg a 125 cm 3-es nyílt bajnoki fordulót, ugyanis a hazai elit mellet több külföldi versenyző is jelezte részvételét talán az utóbbi évek legizgalmasabb viadalát produkálva. A Köztársaság Kupán nem kis meglepetésre Németh Kornél is rajthoz állt. Remek motorozást produkált, az első futamban a második helyezettet is lekörözte. Sajnos számos baleset fokozta már az edzéseken is a feszült hangulatot, amelynek egyik szenvedő alanya a szlovák Bohuslav volt. A rajt után Soóky Zsolt állt az élre, őt az idén kategóriát váltó nagy visszatérő Kamrás Károly követte, akinek a motorja csak fél körig bírta, és feladni kényszerült a viadalt. A többiek sem jártak több szerencsével, mert a második és harmadik helyért küzdő ifj. Borka Jánosnak és Déczi Balázsnak az utolsó körben elfogyott a benzinje és sajnos szintén motorhiba miatt kiállni kényszerült a sérüléseiből felépült, nagyszerű sprintet kivágó Lécz Gergő is.

Sajnos a harmadosztály küzdelme a nagyon kevés résztvevő miatt élvezhetetlen volt, remélhető ez a tendencia változni fog még az idén. Ugyanez elmondható az 50 cm 3-es utánpótlásról is, pedig nagyon fontos lenne a fiatal versenyzők támogatása.

Az idei szezontól kezdve nagy változás az úgynevezett Open bajnokság, ami azt jelenti, hogy bármilyen nemzet képviselheti magát a Magyar Bajnokságon, és szintén jó dolog a nevezési díj eltörlése és a pénzdíjazás. Sajnos rossz visszhangot keltett a másodosztály eltörlése, ha valaki most akar indulni a bajnokságban, vagy a gyengébb harmad osztályt választja, vagy muszáj felvennie a versenyt mindjárt a legjobbakkal. Remélhetőleg nagyon izgalmasak lesznek az elkövetkező versenyek, hiszen várható a külföldiek részvétele és a hazai versenyzők is folyamatosan fejlődnek, így nő az érdeklődés a motokrossz iránt és várjuk a benzingőzt kedvelőket a további viadalokon is.

Eredmények:

125 cm 3 OB open 1. futam

1. Soóky Zsolt
2. Andrej Kricsfalusi
2. ifj. Czuni László

125 cm 3 2. futam

1. Soóky Zsolt
2. ifj. Borka János
3. Déczi Balázs

250 cm 3 mindkét futama:

1. Németh Kornél
2. Grillmajer Gábor