Proton V5, végre üzemkészen

2003.04.04. 14:38

 
   
   

A volt háromszoros 500 köbcentis világbajnok Kenny Roberts először Londonban mutatta be a Proton KR Team négyütemű MotoGP gépét, amely már az idei szezonban indul. A brit csapat éjt nappallá téve dolgozott a motoron, hogy készen álljon az új 990 köbcentis V5-ös blokkal a GP szezon rajtjára, ahol Nobuatsu Aoki és Jeremy McWilliams versenyeznének vele. A versenymotor bemutatója két héttel a verseny előtt történt csak meg, így az első futamon a tavalyi kétütemű, háromhengeres 500 köbcentis gépekkel gördülnek ki a csapat pilótái a pályára. Mindenesetre a bemutató nagy örömmel töltötte el a csapatot, a pilótákat és szurkolóikat egyaránt. Innét már nem sok kell, hogy verseny közben láthassuk az új négyütemű gépeket.

 
   
   

Roberts elmondta a bemutatón, hogy jelenleg az erőforrást tesztelik, és készítik fel a verseny körülmények közti működésre. 14.000 maximális percenkénti fordulatszámot sikerült már elérni az új V5-ös blokkal, és naponta javítanak ki rajta valamilyen felmerülő problémát, de még nem áll készen a versenyszerű bevetésre. Roberts reményei szerint már a második futamra, azaz a Dél-Afrikai GP-re elkészülhet a motor, de addig a kétütemű motorokkal indulnak a GP-ken. Nem fogják használni az új gépet a versenypályán még az nincs kész teljesen, és nem elég biztonságos.

A suzukai első tesztnapon a kétütemű Proton géppel Nobuatsu Aokinak a 19. időt sikerült megcsípnie, míg csapattársa Jeremy McWilliams nem futotta meg a szintet, de még nincs semmi veszve, hiszen a holnapi edzésnapon még van lehetőségük a szépítésre.