Európába érkezett a MotoGP

2003.05.09. 10:31

 
   
 

A hétvégén Európába, pontosabban a spanyolországi Jerezbe érkezik a MotoGP. A jerezi pálya immáron 15. éve folyamatosan helyszínt ad a Gyorsasági Motorkerékpáros GP sorozatnak. A hétvégi GP futammal együtt 9 egymást követő versenyt láthatunk majd európai pályákon. A jerezi pálya népszerűségét a hihetetlen jó hangulat adja, szinte minden alkalommal 150-200.000 motorőrült látogat ki a három nap alatt a pályára, hogy a spanyol versenyzőket győzelemre segítse. Erre egyik legnagyobb esélyes a MotoGP kategóriában Sete Gibernau, aki két hete fantasztikus győzelmet aratott Dél-Afrikában, amelyet nemrég elhunyt csapattársa, Kato emlékének ajánlott fel. Ezzel Gibernau a második helyre jött fel Rossi mögé a bajnoki tabellán.

Rossinál maradva, az elmúlt évi versenyt a fiatal olasz motoros fenomén nyerte Jerezben. Rossi mind a három GP kategóriában nyerni tudott már ezen a pályán, és a király kategóriában ő nyerte az itt megrendezett két utolsó futamot. Így joggal reménykedik az ismételt győzelemben. A jerezi futam érdekessége, hogy az utolsó négy évben, aki innét távozva vezette a tabellát, az év végén a világbajnoki címet is elhódította. Max Biaggi jó hangulatban érkezett Spanyolországba, bár erre a jerezi pályán elért utolsó három eredménye nem sok alapot ad. 2000-ben megállt alatta a tartalék motorja, mivel előtte a bemelegítő körben összetörte az első gépét, 2001-ben kiszaladt a fűre, ezért mindössze 11. helyen végzett, tavaly pedig fekete zászlóval intették ki a versenyből, mert nem vette figyelembe a stop-and-go büntetését.

A Yamaha csapatról érkezett jó hír, hogy Melandri felépülése jól halad, és ott lesz az edzéseken, de a versenyen való részvételéről az edzéseredmények és állapota alapján később dönt. A Ducati Marlboro csapat pilótái, Capirossi és Bayliss végre Európában izzíthatják Desmosedici gépeiket, miután igazán figyelemre méltó teljesítményt értek el a vadonatúj géppekkel az első két futamon. Ráadásul háromszor is teszteltek a tél folyamán a Ducatisok a jerezi pályán, így jó esélyekkel vágnak neki a hétvégének. A Kawasaki szintén beleerősít, mivel Garry McCoy, és Andrew Pitt mellett, tesztpilótájukat, a német Alex Hoffmant is bevetik az éles küzdelembe.