Egy csapat, mégsem azonos a motor?

2003.05.13. 10:21

 
   
   

Három magyar versenyzőnkkel igen tekintélyes résztvevő országnak számítunk a 125 köbcentisek mezőnyében. A VB harmadik futamára mindenki joggal remélte, hogy az eddig nem éppen fényes eredményeket a magyar pilóták csak überelni tudják az általuk már jól ismert jerezi pályán. Sajnos a dolog nem volt ennyire egyszerű.

Az edzések
A pénteki edzésen a spanyol Pablo Nieto megállíthatatlan volt, és olyan körrekordot repesztett, amelyet másnap sem tudott senki sem megközelíteni. Nietot csak mediterrán országból érkező pilóták tudták valamelyest megközelíteni. A san-marinói De Angelis, Nieto honfitársa Pedrosa, és az olasz Cecchinello tudott még első soros időt menni. A magyaroknak a péntek nem sikerült túl jól, Talmácsi Gábor 14., Tóth Imi 32., míg Lénárt Péter az utolsó 37. helyet foglalta el.
A második időmérőn az első sorban lévők közt csak Cecchinello tudott javítani, így övé lett a második rajtkocka. Mögé csúszott vissza De Angelis és Pedrosa. Talma egy helyet javítva a 13. lett, Tóth Imi szintén jobb napot fogott ki és a 28. helyre tornázta fel magát, azonban Lénártnak továbbra sem ment a motorja, és az utolsó helyen maradt.

 
   
   

A verseny
A 23 körös verseny rajtja Doviziosonak, Pedrosanak és Barberanak jött össze a legjobban, az edzés első Nieto egy kicsit beragadt. Talma rajtja szokásához híven remekül sikerült, és a 12. helyen motorozott csapattársa, a német Jenkner nyomában. Lénárt Petinek a hétvégén semmi sem ment jól, elromlott váltóelektronikája miatt nem vállalta a futamot, így az első körben kiállt a boxba. Tóth Imi szintén jó rajtot vett, a 25. helyen fordult az első kör végén. A verseny első felében Pedrosa állt az élre, őt a második helyre felzárkózó Nieto és De Angelis követte. Az 5. körben sajnos elkezdődött Talma kálváriája a motorral, és folyamatosan visszaesett, bár ekkor még a 14. helyen állt.

Az élbolyban Pedrosa, Nieto, De Angelis és Cecchinello húzott el a mezőnytől, majd később nagyon gyors körökkel Perugini zárkózott fel hozzájuk. Talma folyamatosan lassult, és egy 11-18. helyen motorozó boly hátsó részében bérelt magának ideiglenesen helyet. Nieto ugyan a 7. körben még az élre állt, azonban motorjából eltűnt az energia, és ezért a 10. körben kiállt műszaki hibával. A verseny fél távjánál az addig jókora (4mp-es) hátrányban lévő Jenkner megkezdte az élboly üldözését, és 6 kör múlva már felért az élen álló négyeshez. Talma német csapattársa nem elég hogy utolérte az élbolyt, hanem először Peruginit, Pedrosat és Cecchinellot megelőzve a második helyre tornázta fel magát az utolsó előtti körre. Sőt, az utolsó kör kezdetekor a célegyenes végén Jenkner már az élen volt, megelőzve az addig vezető De Angelist, akinek apró hibája miatt közben Cecchinello is elment. Csak hárman voltak már versenyben az első helyért, mert Perugini és Pedrosa lemaradt tőlük. Cecchinello 2 kanyarig hagyta vezetni Jenknert, majd megelőzte, és bárhogy próbálkozott a német fiú a verseny hátralévő részében, az olasz mértani pontossággal vett minden kanyarról érintőt, és minimális különbséggel, de megnyerte a versenyt. Utánuk De Angelis, és a végén jól hajrázó Pedrosa, majd Perugini ért célba. A világbajnokság vezetését viszont Steve Jenkner vette át, és ez még rosszabb fényt vet Talma szereplésére, illetve motorja műszaki problémáira.

 
   
   

Talmácsi Gábor a 19. helyen végzett, mert állítása szerint a motorjával ismételten gondok voltak, és szinte hihetetlen, hogy csapattársa a győzelemért képes harcolni, ő meg a középmezőnyben maradásért küzd folyamatosan. Talma elmondta, hogy nem elégedett, és nem is boldog, annak ellenére, hogy beért a célba. A motorblokk nagyon gyenge volt, a kanyarokban megtorpant a gép, és így folyamatosan szakadt le az előtte haladóktól. A motor futómű beállításával nem voltak problémák, de hogy mitől nem ment a gép, azt egyelőre nem tudják. Tóth Imi a 26. helyen ért célba.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Lucio Cecchinello Aprilia 41p 52.177mp
2. Steve Jenkner Aprilia +0.088mp
3. Alex De Angelis Aprilia +0.378mp
4. Daniel Pedrosa Honda +1.385mp
5. Stefano Perugini Aprilia +1.507mp
6. Casey Stoner Aprilia +11.402mp
7. Hector Barbera Aprilia +11.496mp
8. Youichi Ui Aprilia +15.577mp
9. Andrea Dovizioso Honda +18.604mp
10. Mirko Giansanti Aprilia +18.897mp.

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 3 futam után:
1. Steve Jenkner GER 52 pont
2. Daniel Pedrosa SPA 46 pont
3. Lucio Cecchinello ITA 46 pont
4. Andrea Dovizioso ITA 38 pont
5. Stefano Perugini ITA 36 pont
6. Youichi Ui JPN 31 pont
7. Mirko Giansanti ITA 27 pont
8. Alex De Angelis RSM 26 pont
9. Pablo Nieto SPA 20 pont
10. Casey Stoner AUS 16 pont.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.