Elias megfőzte a dödölét

2003.05.14. 09:32

 
   
   

A 250 köbcentis kategóriában idén kettőből kettő futamot nyert az újonc Manuel Poggiali, amivel jókora meglepetést okozott a VB címre spekuláló 250-es törzsgárdában. Azonban a spanyolországi Jerezben visszavágásra készültek a versenytársak a nagyszámú spanyol menővel megtűzdelt mezőnyben. Az események azonban igen meglepő módon alakultak az elmúlt hétvégén.

Az első időmérő edzésen négy Aprilia állhatott fel az első sorba ideiglenesen, de ebből ketten ennek ellenére bukással fejezte be a körözést. Randy de Puniet egy előre bukfenccel ünnepelte ideiglenes első helyét, Battaini a második pozíciót foglalta el, míg Poggiali egy óriási bukásból hozta vissza gépét a harmadik helyre, a negyedik helyen a szintén sóderágyat megjárt, sérült kézzel versenyző Elias került.
A második időmérőn a sérült Elias nem volt képes időeredményén javítani, így visszaesett a hatodik helyre, csapattársa Fonsi Nieto mögé. De Puniet megtartotta az első rajtkockát, viszont mögötte Poggiali és Battaini helyet cseréltek, valamint a három Aprilia mögé negyedikként egy Hondás, Rolfo állhatott oda a vasárnapi verseny első rajtkockájába.

 
   
   

A verseny
A 25 körös versenyben Nieto, Rolfo, Battaini és De Puniet rajtoltak a legjobban, és az első kanyarok szokásos lökdösődése után Franco Battaini állt az élre Apriliáján. A 3. körben már Nieto, De Puniet és Poggiali is megelőzte a meg-megcsúszó Battainit. Az első két futam győztese nem elégedett meg ennyivel, és miután az élen álló Nieto, majd utána De Puniet is hibázott, Poggiali mindkettőt megelőzve az élre állt, és megkezdte elszakadását az üldözőktől. De Puniet és Rolfo csak késve tudtak Poggiali nyomába eredni, és csak 5 körrel később érték utol az élen állót. Toni Elias ekkor még csak a nyolcadik helyen motorozott, közel 5 mp hátránnyal lemaradva az élbolytól.

 
   
   

A 14. körben Poggiali, De Puniet, Rolfo hármas hajtott csak az első helyért, a hátsó alakzatokban a sérült kézzel versenyző Toni Eliasra ekkor kezdett ráereszkedni a vörös köd, és 5 körrel később már a vezető hármas nyakán lihegett a hazai közönség óriási örömére. Az élen ezalatt De Puniet vette át a vezetést Poggialitól. Elias nem sokáig bujkált a negyedik helyen, a 22. körben Rolfot fékezte ki, egy körrel később pedig Poggialit. Ekkor őrült meg teljesen a több mint százezer spanyol néző. Ezt fokozandó, Elias elsőként fordult az utolsó körre, mivel a célegyenes előtti kanyarban De Puniet is letolta a pályáról. A győzelem lehetőségétől megfosztott francia ettől annyira beparázott, hogy elrontott egy fordulót, és mind Poggiali, mind Rolfo elment neki. Rolfo szintén vérszemet kapott, és hatalmas lendülettel előzte le először Poggialit, majd Eliast az utolsó körben, aki azonban azonnal visszavette tőle a napi betevő dödölét jelentő vezető helyét. Nagyon szoros Elias-Rolfo-De Puniet befutót láthattunk a célegyenesben, a spanyol közönség hatalmas ovációjával kísérve. Poggiali ezen a futamon még a dobogóról is lemaradt, viszont összetettben magabiztosan őrzi vezető helyét.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Toni Elias Aprilia 46p 10.793mp
2. Roberto Rolfo Honda +0.521mp
3. Randy de Puniet Aprilia +0.539mp
4. Manuel Poggiali Aprilia +0.607mp
5. Anthony West Aprilia +12.048mp
6. Sebastian Porto Honda +14.204mp
7. Fonsi Nieto Aprilia +22.463mp
8. Naoki Matsudo Yamaha +37.840mp
9. Alex Debon Honda +42.820mp
10. Joan Olive Aprilia +48.821mp.

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 3 futam után:
1. Manuel Poggiali RSM 63 pont
2. Roberto Rolfo ITA 40 pont
3. Randy de Puniet FRA 36 pont
4. Sebastian Porto ARG 36 pont
5. Toni Elias SPA 33 pont
6. Franco Battaini ITA 32 pont
7. Fonsi Nieto SPA 28 pont
8. Naoki Matsudo JPN 22 pont
9. Anthony West AUS 21 pont
10. Hiroshi Aoyama JPN 20 pont.