Motogiro 2003

2003.05.26. 08:45

 
   
   

A Motogiro d'Italia elnevezésről manapság már inkább a kerékpáros körversenyre, a Giro d'Italia-ra asszociálhatunk, amelynek 2003-as szakaszai épp a napokban zajlanak. A Motogiro története azonban régebben kezdődött. Már 1914-ben rendeztek motorkerékpár versenyt ezen a néven, és 1953-57 közt érte el a csúcspontját az esemény a motor barátok körében. 1957-ben beszüntettek mindenféle közúton zajló versenyt Olaszországban, így egy időre a Motogironak is vége szakadt.

 
   
   

2001-ben azonban újraélesztették ezt a hagyományokkal rendelkező körversenyt, immáron amatőr túraversenyként megrendezve. A 2003-as verseny távja nagyrészt az 50-es években használt versenyútvonalat követi: az északi régiókon át, beleértve a hegyi szakaszokat, ahonnét lélegzetelállító kilátás nyílik a csodás olasz tájra, és a Dolomitok szűk útjai sem maradnak ki az idei versenyből. Mint mindig, a szervezők most sem feledkeznek meg a turistákat lenyűgöző olasz városok útba ejtéséről sem. A 2003-as résztvevők a következő versenyosztályokba regisztráltathatják magukat és motorjaikat: Történelmi verseny osztály, Turista osztály, Taglioni megemlékezés osztály. A turista osztályba szinte mindenki elindulhat, viszont csak a másik két géposztályt értékelik versenyszerűen, de ott évjárat és hengerűrtartalom illetve elrendezés szerint szűrik a motorokat, és korlátozott számban vehetnek csak részt az itt indulni szándékozok a Motogiron.

A Dream Engine a szervezője az újjáélesztett Motogironak. Reményeik szerint ismételten mind az öt kontinensről érkeznek résztvevők szép számmal, és a nemzetközi sajtó szintén kéviselteti magát az eseményen. A 2002-es évben kétszer annyian jöttek el, mint az újkori Motogiro első évében. A 250 főből álló tavalyi létszámot szeretnék idén túlszárnyalni, a július 1-5 között megrendezendő Motogiron. A 2001 és 2002 években a Ducati volt a verseny főtámogatója, és az olasz gyár idén is biztosítja a megrendezéshez szükséges forrásokat. A versenyre az emailben lehet jelentkezni, amelyre a Dream Engine és a Ducati szeretettel vár mindenkit. További információk a Motogiro oldalán olvashatók a történelmi versenyről és annak hagyományairól.