A Ducati első MotoGP győzelme

2003.06.17. 09:52

 
   
   

A mugellói futamon egyértelmű volt a három olasz motoros nagyság, Rossi, Capirossi és Biaggi főlénye. A nagy csatából Rossi került ki győztesen, akinek mindig sokat jelentett a hazai közönség előtti diadal. Azonban a Ducati, mint idén már oly sokszor, a leggyorsabb - végsebességre - motor volt a pályán, és Capirossi az év eleji japán dobogós helyezése után először ért célba, mindjárt a második helyen. A katalán verseny esélyesei közé tartozott természetesen Sete Gibernau is, akit mint mindig, a hazai közönség szeretete hihetetlen tettekre ösztönözhet. Kenny Roberts viszont nem tudott elindulni Suzukijával, a mugellói pályán szerzett sérülése miatt nem tudta vállalni a versenyzést. A Kawasaki Hoffman helyett gyári tesztpilótájukat, Akira Yanagawat nevezte a versenyre.

 
   
   

Az edzések
Az első időmérőn Valentino Rossi nem hagyott kétséget afelől, ki a leggyorsabb a Katalán pályán elért új körrekordjával. A hátsó alakzatokban volt egy kis kavarodás, mert Nakano, Tamada és Edwards befúrták magukat a 4-5-7. helyekre, ami tőlük alapos meglepetés, tekintve a szezonkezdet eredményeire. Capirossi a második, Ginernau a harmadik, még Max Biaggi a hatodik helye megszokott eredménynek mondható. A szombati edzésnapon Rossi és Capirossi már nem tudtak javítani idejükön, de őket sem előzte meg senki. Olivier Jacque viszont egy szenzációs időt ment Rossi árnyékában, így idén először indulhatott az első sorból. Gibernau visszacsúszott a negyedik helyre. A második sorba Barros, Nakano, Edwards és Checa került, Max Biaggi mindössze a kilencedik helyet tudta összehozni magának, igaz az első 10 versenyző időeredménye 1 mp-en belül volt.

 
   
   

A verseny
Capirossi, Rossi, Gibernau, Jacque és Biaggi volt a rajtsorrend. Azonban már a második kanyarban Pitt kiütötte Kawasakijával a motort Jeremy McWilliams és csapattársa Akira Yanagawa alól, aki agyrázkódást és bordatörést szenvedett. Rossi már az első körben átvette a vezetést, őt Capirossi, Gibernau, Biaggi, Checa és Nakano követte a lassan elhúzó élbolyban. A 14. kör környékén Rossi elkezdett rákapcsolni, és eltávolodott az élbolytól. Egyedül Capirossi tudott vele menni. Két körrel később Rossi túl szélesen vett egy balkanyart, és a nyomában lévő Capirossi ezt egyből kihasználva megelőzte őt. A következő körben Rossi túl gyorsan akarta visszavenni vezető helyét a ducatistól, és kiszaladt a pályáról a sóderágyon át a füves részre, de szerencséjére még vissza tudott állni a versenybe a 6. helyre, 9 mp-es hátránnyal az első helyen álló Capirossitól.

 
   
   

Ezután az addig tulajdonképpen izgalommentes verseny képe egy csapásra megváltozott. Rossi egymás után tolta a körrekordokat, és hihetetlen tempóban közlekedett a pályán. A 21. körre már utolérte Nakanot, rá egy körre Checat és Biaggit hagyta ott, sőt a célegyenes végén még Gibernaunak is elment. Biaggi az utolsó körben a dobogóért harcolt Gibernauval, amikor kiegyenesített egy kanyart, amelybe túl nagy sebességgel próbált befordulni és kis tempóval, de nekiment a gumifalnak. Visszaállt ugyan, azonban már csak a 14. helyen hozta be a kissé megrongált Hondáját. A verseny végén viszont már bárhogy igyekezett Rossi, nem tudta utolérni Capirossit, aki mint a legkevesebbet hibázó pilóta, megnyerte a Katalán Nagydíjat, ezzel a Ducati első MotoGP győzelmét aratta.

Utoljára 27 évvel ezelőtt nyert GP futamot olasz pilóta olasz motoron (Giacomo Agostini, MV Agusta). Gibernau kényelmesen kocogott be a harmadik helyen, míg Checa és Nakano egymással harcolva a 4-5. helyekre hozták be Yamaháikat.

MotoGP futam végeredménye:
1. Loris Capirossi Ducati
2. Valentino Rossi Honda
3. Sete Gibernau Honda
4. Carlos Checa Yamaha
5. Shinya Nakano Yamaha
6. Tohru Ukawa Honda
7. Makoto Tamada Honda
8. Alex Barros Yamaha
9. Nicky Hayden Honda
10. Troy Bayliss Ducati

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 6 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 135 pont
2. Sete Gibernau SPA 88 pont
3. Max Biaggi ITA 85 pont
4. Loris Capirossi ITA 61 pont
5. Alex Barros BRA 54 pont
6. Tohru Ukawa JPN 52 pont
7. Troy Bayliss AUS 46 pont
8. Sinya Nakano JPN 44 pont
9. Makoto Tamada JPN 34 pont
10. Carlos Checa SPA 34 pont