Negyedliteres négyütemű krosszgép a Kawasakitól

2003.06.19. 12:38

 
   
   

Igaz, az új motor csak nekünk újdonság, mert a prototípust már tavasztól futtatják a Japán Motokrossz Bajnokságon - meg kell mondani igen szép sikerrel. Az új szabályok szerint a 250-es négyüteműek a 125-ös kétüteműekkel együtt szórják a sarat, de már szaporodnak a négyüteműek ebben a kategóriában, így a Honda 2004-re szánt CRF250R-rel és a Yamaha négyüteműjével egyetemben egyre jobban kiszorítják a füstös kétüteműeket.

A KX-250F tervezőinek mi más lehetett volna a célja, mint hogy kategóriájának legkönnyebb és legerősebb motorját állítsák elő. A tetemes súlymegtakarítást a speciális eljárással készült blokkház, a D-profilú váz, a használt pillekönnyű magnéziumöntvény anyagok, a félszáraz karteres blokk és a pille könnyű futómű elemek révén érték el.

A 249 cm 3-es négyütemű, vízhűtéses, DOHC négyszelepes motorblokkhoz 43 LE csúcsteljesítményt ígérnek 11000-es percenkénti fordulaton. Az automata centrifugális dekompesszor - opcionálisan kézivé is átalakítható - könnyíti az indítást, míg a melegindításkor a karburátor külön melegindítási köre segít. A blokkban csak úgy hemzsegnek az egzotikus anyagok: titánból készültek a szelepek, magnézium öntvényből deklik, galvanizált alumínium a henger és ónnal bevont kovácsolt dugattyú. 5 sebességes akasztókapcsos váltómű segíti a hihetetlen gyors váltást.

A menettulajdonságok és kezelhetőség jelzőit elöl az új fejlesztésű Kayaba telók, hátul az Uni-trak hátsó felfüggesztés garantálja. Az első, kétdugattyús féknyereghez kevlár fékcső tartozik, hátul az egydugattyús munkahengert kovácsolt - ezért meglehetősen erős és könnyű - fékpedállal lehet munkára bírni.

Ennyi technikai újdonság után a ruházat újdonságai már szinte eltörpülnek. A KX-250F-hez temérdek opcionálisan vásárolható kiegészítő alkatrészt kínálnak, kezdve a blokkfogaskerektől, át a porlasztó alkatrészeken, egészen a lánckerekekig.

A természetesen lime zöld krosszmotor Magyarországon szeptembertől kerül a Kawasaki márkakereskedőkhöz.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.