Ha jön az eső, győz Gibernau

2003.07.04. 13:32

 
   
   

Barcelonában nagy napja volt a Ducatinak. A MotoGP újkori történetének első győzelmét aratta az olasz motorgyár, ráadásul olasz pilótával, Loris Capirossival a nyertében. Az asseni pálya azonban inkább a gyors kanyarokat jól bíró futóműnek kedvez, nem pedig a nagy végsebességű Ducatiknak. Ezenkívül ott volt még az asseni időjárás, amely az egyik legfurcsább helyzeteket tudja előidézni a pályán. Ezek után szinte lehetetlen lett volna esélyeket latolgatni, mert a 3 olasz pilótának, és még talán Gibernaunak egyformán esélye volt a győzelemre.

 
   
   

Az edzések
Az első időmérőn az esélyeknek megfelelően a három olasz volt a legjobb, Rossi, Biaggi, Capirossi sorrendben, méghozzá úgy, hogy mind a hárman a régi körrekordon belül motoroztak. Alex Barros tudott még rajtuk kívül az első sorba beférkőzni. Meglepetésre Edwards az Aprilian 5. volt, viszont Gibernau 10. helye igen kellemetlen lehetett a MoviStar csapatának. A második napon a tökéletes időjárási körülmények között még jobb időket mentek a versenyzők, és bár az élen maradt a három olasz, sorrendjük megfordult, Capirossi, Biaggi, Rossi alakzatban foglalhatták el az első három rajtkockát. Checa fért még oda az első sorba, Gibernau javított valamelyest, a hetedik helyig küzdötte fel magát.

A verseny
A szombati verseny már egy trópusi viharra emlékeztető időjárásban kezdődött meg, és ezért az első rajtot el is halasztották. A második nekifutásra Gibernai, Biaggi, Rossi, Jacque sorrendben jöttek el a versenyzők. Rossit még az első körben megelőzte Jacque és Bayliss is. Jól mentek az esőben az Apriliák, Edwards a 7., Haga a 9. helyen motorozott. A második körben Biaggi állt az élre, valamint Rossi visszavette harmadik helyét. Biaggi nem sokáig vezetett, a következő körben Gibernau visszavette első helyét. Rossinak nem ment valami jól a hatalmas esőben, Bayliss egyszerűen körbemotorozta őt és ismét elvette tőle a harmadik helyet. A verseny negyedénél Gibernau és Biaggi már jókora előnyt szereztek az élen, mögöttük Balyiss és Rossi ment, majd a harmadik csoportban Jacque, Barros, Edwards és Haga haladtak. Balyiss annyira sietett, hogy a 6. körben kicsúszott és csak a 16. helyre tudott visszaállni, ellenben ezzel Rossi megörökölte a harmadik helyet.

 
   
   

A versenytáv felénél Haga kezdett iszonyatos tempóban közlekedni a vizes pályán, és először a lassuló Barrost, majd Edwards-ot előzte meg. Később Jacque sem tudott a japán kamikázénak ellenállni, így Haga idei legjobb teljesítményével a negyedik helyen haladt már. Checa élvezte még az esőmenést, egyedül ő tudott hátulról feljövő Hagaval lépést tartani. Sőt később Checa láthatóan gyorsabb volt Haganál is, és az utolsó körökben meg is előzte őt. Haga sajnos elrontott egy terhelésváltást az utolsó körben, és kirepülő motorjával egyben búcsút mondhatott idei legjobb, ötödik helyezésének. Gibernau a verseny végére Biaggival szemben is nagy előnyt szerzett, és rendkívül magabiztosan nyerte az Asseni Nagydíjat. Harmadik helyen a biztonságit motorozó Rossi ért célba, bár a végén egész közel került Biaggi-hoz. Jónak számít még Checa negyedik helye, és szintén nagy meglepetés Alex Hofmann 10. helyezése, ami remek eredmény a Kawasakinak. Capirossi esőben nem tudta hozni a Barcelonában és az edzéseken látható formáját, így csak hatodikként ért célba. Csapattársa, Bayliss a bukása után a 9. helyre tudta behozni a Ducatit.

 
   
   

MotoGP futam végeredménye:
1. Sete Gibernau Honda
2. Max Biaggi Honda
3. Valentino Rossi Honda
4. Carlos Checa Yamaha
5. Olivier Jacque Yamaha
6. Loris Capirossi Ducati
7. Colin Edwards Aprilia
8. Alex Barros Yamaha
9. Troy Bayliss Ducati
10. Alex Hofmann Kawasaki


Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 7 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 151 pont
2. Sete Gibernau SPA 113 pont
3. Max Biaggi ITA 105 pont
4. Loris Capirossi ITA 71 pont
5. Alex Barros BRA 62 pont
6. Tohru Ukawa JPN 56 pont
7. Troy Bayliss AUS 53 pont
8. Carlos Checa SPA 47 pont
9. Sinya Nakano JPN 47 pont
10. Olivier Jacque FRA 43 pont