Stefan Everts ismét dupla győzelmet aratott

2003.07.08. 09:41

 
   
   

Lassan Stefan Everts-et a legyőzhetetlen jelzővel illetik, mivel az elmúlt hétvégén ismét remekelt a Motokrossz Világbajnokságon, és mind a 125 köbcentis, mind a Motokrossz GP kategória futamát megnyerte. Everts-nek ez volt az idei második dupla győzelme az Osztrák GP után, és most már két egymást követő két nagydíj, 4 versenyen nem talált legyőzőre.

Motokrossz GP
A 21ezer szurkoló előtt a svédországi Uddevala-ban rendezték meg a világbajnokság 7. futamát. Everts már a startnál kilőtt, Pichon, a tavalyi világbajnok és edzés első csak az ötödik helyen fordult a rajt utáni tülekedésben. Pichon azonban Everts után eredt és már a következő körben a második helyen motorozott, pár másodpercnyi hátrányban a belgától. Az Everts, Pichon, Smets hármas szinte egyforma köridőket motoroztak, így egymás hibájára vártak a versenyzők. Pichon rontott elsőként, egy váltakozó hupli magasságú szakaszban lefulladt a motorja, így a második helye Smets-re szállt át. Smets megpróbálta utolérni honfitársát, de csak az időkülönbségen tudott valamelyest faragni, így Everts gond nélkül nyerte a versenyt. Pichon megtartotta harmadik helyét, bár ezzel nem lehetett elégedett a tavalyi bajnok. A Hondás Gordon Crockard felépülve sérüléseiből, a negyedik helyen hozta be gépét, Bervoets előtt. A bajnokság pontversenye igen szorossá vált Everts újabb győzelmével, mivel a belga már csak 3 ponttal van lemaradva a vezető Pichon-tól.

 
   
   

Motokrossz 125
Everts a 125-ös kategóriában is remekelt. 250 köbcentis négyütemű Yamaháján már a harmadik győzelmét aratta a kis géposztályban az idén. Andrea Bartolini rajtolt a legjobban, de a belga versenyzőnek mindössze 3 körre volt szüksége, hogy megelőzze márkatársát. Bartolini később egyre hátrébb csúszott, sőt bukott, ezért csak a 8. helyen ért célba. Helyette egy felbőszült KTM armada kergette Everts-et, Steve Ramon, Marc De Reuver és Erik Eggens személyében. Ramon és De Reuver a 30. perc végéig együtt vonatoztak, amikor Reuver kihasználva márkatársa kis hibáját, megelőzte őt az utolsó métereken. A bajnokságot Ramon vezeti De Reuver előtt 2 ponttal, harmadik helyen Bartolini áll. Everts egyelőre még csak a 6., de ő az első három futamon nem indult ebben a kategóriában.

Motokrossz 650
A belgák mániája lett a több kategóriás szereplés, mióta egy versenyen csak egy futamot mennek egy-egy kategóriában az új GP szabályok szerint. Joel Smets a 650-es géposztályban indult aznap másodszor, és az MX GP-ben elért második helye után, itt megszerezte a győzelmet KTM gépén, méghozzá idén a 7. alkalommal az eddigi 7 versenyből. Ráadásul mindezt óriási főlénnyel tette, hiszen 35 mp-el verte Hondás honfitársát, Cedric Melotte-t. Ő inkább Javier Garcia Vicoval foglalta el magát, sikerrel, és így a dobogó második fokára állhatott fel. Az amerikai Trampas Parker lett a negyedik, míg a többszörös enduró világbajnok, és Motokrossz VB újonc finn Juha Salminen az ötödik. A bajnokságot maximális pontszámmal Smets vezeti, de Garcia Vico hátránya csak 25 pont, mivel idén minden alkalommal a dobogós helyezést szerzett.