Rossi győzött, azonban Biaggi nyert

2003.07.17. 14:05

 
   
   

Assenben hármas Honda győzelem született, de a vizes versenyen kissé biztonságit motorozó Rossi helyett Gibernau győzött, megérdemelten. A doningtoni pálya viszont Rossi választott jelenlegi lakhelyéhez, Londonhoz közeli versenyhelyszín, így amint az várható volt, az angol közönség óriási támogatásban részesítette az olasz motoros fenomént. Azonban a nem a legújabb Honda RC211V gépekkel nyomuló pilóták új gyári alkatrészeket kaptak, ezért Max Biaggit sem lehetett az esélytelenek közé számítani. Az angol WCM csapat végre elindulhatott a hazai futamon, igaz kölcsön gépekkel, amelyek egyike egy ROC Yamaha kétütemű V4-es, míg a másik egy Sabre V4-es, szintén kétütemű motor volt.

 
   
   

Az edzések
Az első időmérőn a várakozásoknak megfelelően Valentino Rossi ment a leggyorsabba. Tőle alig valamivel lemaradva Troy Bayliss lett a második a Ducatival, mögöttük két spanyol, Gibernau és Checa állhatott még oda az első sorba. A második napon aztán az addig csak 9. helyen álló Max Biaggi ment egy körrekordot, és megszerezte ezzel az első rajtkockát. Gibernau felkerült a második helyre, míg nagy meglepetésre Marco Melandri lett a harmadik a Yamahával. Rossi negyedik helye bizonyára csalódást jelentett a világbajnoki címet védő olasznak.

A verseny
A 72 ezer szurkoló előtt nagyszerű időjárás fogadta az Angol Nagydíj résztvevőit a MotoGP kategóriában is. A starttól Biaggi jött el a legjobban, nyomában Gibernau és a két Ducati pilóta. Ukawa az első kanyarban bukott, és ismét kézsérülést szenvedett. Alex Barros már a reggeli bemelegítő edzésen súlyosan megsérült, ezért nem lehetett ott a vasárnap délutáni futamon. Rossi nem rajtolt túl jól, csak a 7. hely környékén jött el. Azonban a harmadik körben már végigelőzte az egész élbolyt, és felzárkózott Biaggi mögé a második helyre. Rossi azonban a második kör elején sárga zászló - Ukawa bukása miatt lengették - alatt előzte le Capirossit, és később ez a tény befolyásolta a verseny végeredményét. Az 5. körben Melandri a 4. helyről esett ki, és a mögötte lévők milliméterekkel kerülik el csúszó járművét.

 
   
   

A bukás miatt az élen álló hármas, Biaggi, Rossi, Gibernau, és az üldözőboly között egy nagyobb térköz keletkezett. Biaggi és Rossi ezután mindenkit leráztak magukról, és hatalmas csata alakult ki kettejük között. A 12. körben Biaggi elvétette a sikánt, ezért Rossi otthagyta és 2 mp-es előnyt szerzett vele szemben. Biaggi ezek után már nem tudott Rossi közelébe férkőzni a verseny hátralévő részében, ezért Rossi ért célba elsőként. Ezt az eredmény azonban a versenybíróság Rossi második körben a sárga zászló alatt elkövetett előzése okán megváltoztatta, és 10 mp-es büntetéssel sújtotta Rossit, aki így csak a harmadik helyen végzett. A versenyt Max Biaggi nyerte meg. A futam után Rossi elismerte hibás előzését, de arra hivatkozott, hogy se veszély, se törmelék nem maradt már a pályán amikor megelőzte Capirossit. Biaggi nagyon lovagiasan elismerte Rossi teljesítményét, és megérti Rossi érzéseit, hiszen 1998-bnan hasonló eset történt meg vele is, azonban a szabályok betartása mindenkire vonatkozik.

MotoGP futam végeredménye:
1. Max Biaggi Honda
2. Sete Gibernau Honda
3. Valentino Rossi Honda
4. Loris Capirossi Ducati
5. Troy Bayliss Ducati
6. Carlos Checa Yamaha
7. Noriyuki Haga Aprilia
8. Nicky Hayden Honda
9. Shinya Nakano Yamaha
10. Colin Edwards Aprilia

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 8 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 167 pont
2. Sete Gibernau SPA 133 pont
3. Max Biaggi ITA 130 pont
4. Loris Capirossi ITA 84 pont
7. Troy Bayliss AUS 64 pont
5. Alex Barros BRA 62 pont
8. Carlos Checa SPA 57 pont
6. Tohru Ukawa JPN 56 pont
9. Sinya Nakano JPN 54 pont
10. Nicky Hayden USA 46 pont