Motorral a Mount Everestre

2003.07.18. 15:34

 
   
   

Egy svéd nő a Mount Everest megmászását tervezi, csakhogy nem éppen a megszokott módon. A hivatalos világrekord felállítására ugyanis már csak extrém dolgok kitalálásával van mód, ezért a hölgy egy motorkerékpár nyergében vágna neki a nagy útnak. Eddig a motorkerékpárral a legmagasabbra feljutás nem hivatalos rekordját egy japán motoros tartja. A rekordkísérlet apropója, hogy idén ünnepeljük az ötvenedik évfordulóját annak, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay elsőként feljutottak a Mount Everest 8850 méteres csúcsára.

A most tervezett rekord a tengerszinttől számított 5250 méteres magasságban érne véget. A svéd Annie Seel enduro versenyző nő egyébként annak a dán és svéd motorosokból álló csapatnak a tagja, amely a közeljövőben egy Kathmanduból induló körutazásra indul, természetesen motorral.

Annie jelenleg arra készül, hogy motorkerékpárjával felmotorozik a Mount Everest alaptáborába, és ha minden jól megy, akkor akár még magasabbra is még ezen a nyáron. Az 5100 méteren lévő alaptáborig nagyrészt egy sziklás ösvény vezet fel. Ahogy Annie mondta: ha egy jak fel tud rajta mászni, akkor egy motorkerékpár is megbirkózik az úttal valahogy. A gond csak az, hogy van benne 150 méter gleccser, ami azért még enduroval is problémás lehet.