Motorosok a pirosban

2003.07.21. 15:40

 
   
   

Hamarosan már hivatalosan is átmehetnek a motorosok a villanyrendőr piros jelzésén az amerikai Tennessee államban. Panaszuk, miszerint egy csomó fölösleges időt kellett a lámpánál álldogálva eltölteni, úgy tűnik, meghallgatásra talált.

Az Egyesült Államokban néhány kereszteződés olyan közlekedési lámpákkal van ellátva, amely érzékeli a várakozókat a piros jelzésnél - feltéve, hogy a jármű vasból készült. Mivel azonban az újabban gyártott motorkerékpárok többsége alumíniumból vagy valamilyen egyéb ötvözetből készül, előfordulhat, hogy a motoros hosszú-hosszú percekig várakozhat oldaltámaszra rakott motorral a lámpánál anélkül, hogy az váltana.

Az új rendeletet, melynek értelmében a szenzorral ellátott lámpás kereszteződésekben lassan, és nagyon körültekintően áthajthassanak majd a motorosok, a múlt hónapban 28:1 arányban megszavazta a szenátus, azonban a tenessee-i közlekedési felügyelet egyelőre nem adta meg a szükséges engedélyeket. Szakértőik szerint a rendelkezés eredményeképp növekszik a motoros balesetek esélye figyelembe véve, hogy akár hat sávos úttesten kellene a motorosoknak így áthajtaniuk, mások azt állítják, ahogy az előzetes vizsgálatok nem támasztják alá, hogy a rendelkezés hatására megnövekedne a balesetek száma. Néhány szenátor mégis szigorítást javasolt, amely megakadályozza, hogy a motorosok minden piros lámpán áthajtsanak arra hivatkozva, hogy azt hitték, hogy ez a kereszteződés is olyan érzékelőkkel van ellátva, amely nem vette figyelembe a motort.

Az amerikai államok közül már több is jelezte, hogy csatlakozna Tenessee-hez, és előterjesztene egy hasonló rendeletet, sőt a Minnesotai vezetés már meg is szavazta azt. Eközben Tenesseeben júliusban egy újabb jogszabályt terjesztenek a törvényhozás elé: azt szeretnék, ha a motorkerékpárok féklámpája 5 másodpercig folyamatosan égne, hogy ezáltal jobban felhívja a figyelmet, valamint még biztonságosabbá tegye a motorosok közlekedését az utakon.