Örült erdei száguldás és belga karnevál

2003.07.24. 11:16

 
   
   

Belgium a jelenkori motokrossz versenyzés egyik fellegvára. Az idén két legjobb krossz pilóta, Joel Smets és Stefan Everts hazájában rendezték az újabb Motokrossz GP futamot. A namuri pálya egy erdőben fut végig, óriási természetes siratófalakkal, és észvesztő szakadéknyi lejtőkkel tarkítva. Ráadásul a sorozat félideje után úgy tűnik idén már a négyütemű gépek uralkodnak minden géposztályban, mivel Pichon a kétütemű Suzukiján már nem képes a lépést tartani a belgák négyütemű gépeivel.

 
   
   

Motokrossz GP
A mintegy 15.000 szurkoló a szombati edzéseknél kicsit hűvösebb időben egyértelmű hazai sikerben reménykedett. A verseny alakulása ezt a várakozást nem is cáfolta meg. A starttól Joel Smets jött el legjobban KTM gépén, mögötte Stefan Everts Yamahán, és a harmadik helyért Pichon küzdött meg kétütemű Suzukiján. Ezen a pályán egyértelműen látszott a négyütemű gépek előnye, ezért a tavalyi világbajnok Pichon nem tudta az élen álló két belgát megközelíteni sem. Néhány kör után Everts megelőzte honfitársát, Smets-et, azonban nem tudott tőle elszakadni. Közel fél órán át hajszolta Everts-et a KTM-es versenyző, a kettejük közti időkülönbség 1 és 3 másodperc közt váltakozott. Mindketten beleadtak amit csak lehetett. Először Smets hibázott egy kicsit, és két körrel a vége előtt úgy tűnt nem tud többet Everts nyomába érni. Azonban Everts gépe elkezdett lassulni az utolsó körben, mivel elkapott egy reklámtáblát a hátsó kerekével, és ez megrongálta a féket és a kuplungot a motorján. De szerencséjére gépe kitartott a célig, megnyerve ezzel élete 63. nagydíját, valamint 5. egymást követő idei GP futamát. Pichon biztos harmadikként ért célba. Az idény kezdete óta most először változott a bajnoki tabella élén álló személye, mivel Everts két ponttal átvette a vezetést Pichon-t előtt, harmadik Smets. Mindössze 7 ponttal lemaradva.

Motokrossz 125
A 125-ösök mezőnyében is induló Stefan Everts már az első körben megelőzte márkatársát, Andrea Bartolini-t, és ezután senki sem zavarta őt, egészen a célig. Everts második győzelmét aratta aznap, míg a második helyre a 125-ös KTM pilóta Steve Ramon jött fel. Bartolini visszacsúszott a harmadik helyre, átadva ezzel a belga közönségnek a dupla siker okozta örömet. Marc de Reuver szezonvéget jelentő sérülése után Ramon vezeti a bajnoki tabellát 12 ponttal Bartolini előtt. Maschio áll a harmadik helyen 21 ponttal lemaradva, azonban Everts, aki nem vett részt a szezon összes 125-ös versenyén, már az ötödik, hátránya 43 pont a vezetőtől.

 
   
   

Motokrossz 650
Igazi karneváli hangulat alakult ki, mikor a szintén belga Cédric Melotte megnyerte élete első GP futamát a 650-es géposztályban módosított CRF450-es Hondájának nyergében. Melotte mindössze néhány kilométerre született a híres namuri pályától, így ez dupla örömet okozott neki, hogy tényleg a szülőföldjén tudott versenyt nyerni. Ráadásul idén eddig az összes versenyt a honfitársa, Joel Smets nyerte meg, így igazán élvezetes küzdelmet láthattunk. Smets szerezte meg a startnál a vezetést, azonban a vizes talajú pályán kicsúszott a pályáról, és ezzel rengeteg időt vesztett, valamint gépe első sárvédőjét. Azonban Melotte-t Javier Garcia Vico sanyargatta szinte a futam végéig, de a Honda pilóta megőrizte vezető helyét, és ez a négyütemű Honda első versenysikerét jelentette a világbajnokságokon 2002-es bemutatkozása óta. Joel Smets futott be harmadikként, még az idén először dupla futamon résztvevő, és az MXGP-ben kieső Gordon Crockard negyedik helyen hozta be Hondáját. Smets továbbra is vezeti a bajnokságot, 23 pont előnnyel Vico, és 30 ponttal Melotte előtt. A belga versenyzők ezzel alaposan kitettek magukért a hazai Motokrossz GP-ken, mivel mind a három kategóriát megnyerték, és a lehetséges 9 dobogós helyből hatot elvittek.