Talma remekelt a Német Nagydíjon

2003.07.28. 09:54

 
   
   

Kis hazánkhoz második legközelebb eső, a volt NDK területén található Sachsenringen jelentős sikereket arattak a magyar gyorsasági versenyzők az 50-es és 60-as években. Ráadásul Talmácsi csapattársának, Jeknernek ez helyi pályának számít, így reménykedhettünk az elmúlt futamon megszerzett 9. helyről tovább javít Talma. A bajnokság élén egyre fokozódik a verseny, és bár utoljára a fiatal Hector Barbera győzött, a bajnoki cím sorsa még teljesen nyílt, 4-5 pilóta közt dől majd el az év hátralévő részében.

 
   
   

Az edzések
Bár Talma az első szabadedzésen még a 11. leggyorsabb volt, az időmérőn már csak egy 20. helyre futotta motorja erejéből. A pénteki napon De Angelis, Jenkner, Nieto és Mika Kallio volt az első sor felállása. Tóth Imi a jónak mondható 21., míg Lénárt Péter a 36. helyet szerezte meg az első napon. Másnap az élboly alaposan megváltozott, mivel Stefano Perugini új körrekorddal megnyerte az időmérőt. Rajta kívül De Angelis, Barbera és Cecchinello tudtak még az első sorba odaférkőzni. A szombati edzésen Talmácsi 3 helyet javítva a 17., Tóth a 25., Lénárt pedig a 37. rajtkockát szerezte meg.

 
   
   

A verseny
A reggeli bemelegítő edzésen Talma már a 4. leggyorsabb volt a mezőnyben, így bizakodva vártuk a 125-ösök startját. A rajtot Hector Barbera kapta el a legjobban, őt Dovizioso, Cecchinello és De Angelis követte. Talma rajtja nem sikerült rosszul, az első körben már a 12. helyen jött. Tóth Imi ellenben valamit nagyon elszúrt, mert csak a 33. helyen haladt, mögötte közvetlenül Lénárt Péter motorozott. A németek nagy meglepetésére Steve Jenkner mindössze Talma mögött jött csak, a magyar szurkolók nem kis megelégedésére. A 2. körben Talma a 11. helyre jött fel, és szerencsére nem szakadt el az élbolytól. Talma nem állt meg, a következő körben már a 9. helyen motorozott, és mivel Barbera kiugrott a rajtnál, a büntetése letöltéséhez ki kellett állnia a boxba, így Talma máris a 8. helyen találta magát.

Az élen egy 6 emberből álló boly haladt, viszont a második csoport első felében ott volt a legjobb magyar. Talma nem sokkal ezután Pellino-t előzve feljött a 7. helyre. Ekkor azonban Talmát már gyorsabb emberek fogták közre, és közülük ketten is visszaelőzték, így visszaesett a 9. helyre. Sőt, később Nieto felért valahonnét hátulról, és Talma ismét a 10. helyen állt. Az élen folyamatosan változott a vezető személye De Angelis, Perugini és Stoner közt, rajtuk kívül Dovizioso, Pedrosa és Ui ment még az élbolyban. Ekkorra Talmáék üldözőbolya már leszakadt 2-3 mp-re a vezetőktől, és később ide csúszott vissza Cecchinello és Ui is. Talma a 8-9. helyeken motorozott, nagy csatában Ui-val, aki viszont a 23. körben esett, pedig ekkor már a 6. helyen állt. Ezzel Talma ismét a 8. helyet birtokolta. Az élen Casey Stoner, a fiatal ausztrál haladt, akit 2 körrel a vége előtt megelőzött az edzés első Perugini, és az olasz már nem adta ki kezéből a vezetést a futam végéig, megnyerve ezzel a Német Nagydíjat. Talma szenzációs utolsó előtti kört produkált, megelőzte Dovziosot és Cecchinellot is, így a hatodik helyen motorozott. Ráadásul az utolsó körben sikeresen védte meg pozícióját a bajnoki cím aspiránsaival szemben, ezzel Talmácsi Gábor az idei szezonban a legjobb eredményét érte el. Az utolsó körben nem változott már az élen a sorrend, Stoner a második, De Angelis a harmadik helyen ért célba. Tóth Imi a második körben műszaki probléma miatt kiállni kényszerült, Lénárt Péter a 22. helyen haladt át a célvonalon.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Stefano Perugini Aprilia
2. Casey Stoner Aprilia
3. Alex De Angelis Aprilia
4. Daniel Pedrosa Aprilia
5. Pablo Nieto Aprilia
6. Talmácsi Gábor Aprilia
7. Andrea Dovizioso Honda
8. Lucio Cecchinello Aprilia
9. Simone Corsi Honda
10. Mika Kallio Honda

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 9 futam után:
1. Daniel Pedrosa SPA 137 pont
2. Stefano Perugini ITA 117 pont
3. Lucio Cecchinello ITA 105 pont
4. Andrea Dovizioso ITA 102 pont
5. Steve Jenkner GER 98 pont
7. Alex De Angelis RSM 92 pont.
6. Pablo Nieto SPA 88 pont
8. Hector Barbera SPA 67 pont
9. Youichi Ui JPN 64 pont
10. Casey Stoner AUS 60 pont
.
.
15. Talmácsi Gábor HUN 33 pont