Rossi tündöklése és bukása

2003.07.31. 15:03

 
   
   

Az idei MotoGP VB mezőnye igencsak izgalmas küzdelmeket tudhat maga mögött, és ahogy a kissé átrendeződött erőviszonyokból kitűnik, az év második felében sem lesz ez másként. Itt van mindjárt a németországi futam, amelyet a volt NDK-s területen lévő Sachsenringen rendeztek meg, és ez a pálya nem kifejezetten a világbajnoki címet védő Valentino Rossi kedvence. Ráadásul elvett angliai győzelme mellett elég régen diadalmaskodott az olasz motoros fenomén, pedig ehhez nemigen volt hozzászokva a korábbi években.

 
   
   

Az edzések
Annak ellenére, hogy az első szabadedzésen Valentino Rossi elszenvedte a szezonja első komoly bukását, az időmérőn már pályarekorddal bizonyította, hogy egy profi versenyzőnek teljesen mindegy szereti-e a pályát, avagy sem. Mögötte Max Biaggi, nagy meglepetésre az ismét a kétütemű Proton KRV3-assal versenyző Jeremy McWilliams, és Carlos Checa fért oda az első sorba. A második nap kissé hűvösebb időben Max Biaggi egy újabb körrekorddal biztosította maga számára az első rajtkockát, McWilliams újra fantasztikusat motorozott a kétütemű 500-ason, a harmadik helyre pedig az a Capirossi jött fel, akinek Ducatija egyetlen egy kört sem tett meg a hétvége előtt ezen a pályán. Rossi nem találta a hűvös pálya ellenszerét, és visszacsúszott a negyedik helyre. Mögötte közvetlen Sete Gibernau várhatta a vasárnapi rajtot.

A verseny
A rajtot Rossi, Capirossi, Bayliss, Gibernau, és Melandri kapták el a legjobban. McWilliams a nem elég jól gyorsuló 500-as géppel eléggé beragadt a startnál. Gibernau már a második körben felzárkózott a harmadik helyre. Később Melandrival csatázott meg a második helyért, sikerrel. Rossi ezalatt 2-3 másodperces előnyt szerzett, és mindenki azt gondolhatta, hogy simán nyeri a futamot. Azonban Gibernau nem adta fel, és Rossi nyomába eredt. Mögöttük kissé lemaradva már Bayliss jött fel a harmadik helyre a kezdeti előzgetések után. Biaggi is megkezdte a felzárkózását az élen állókra elrontott rajtja után, és már a harmadik helyért előzte le Baylisst, azonban a 14. körben kicsúszott a sóderágyba és feladta a versenyt.

 
   
   

Gibernau nagy szívóssággal küzdötte fel magát Rossi mögé, és a 21. körben lendületből megelőzte az olasz pilótát. Rossi ekkor okosan úgy gondolta, hogy elég, ha alaposan kielemzi az előtte motorozó Gibernaut, és ezért nem előzte vissza, hanem körökön átfigyelte mi a spanyol gyenge pontja a pályán. Úgy tűnt, ezt jól csinálta, mert az utolsó körben, 2 kanyarral a vége előtt gyönyörűen előzte le ellenfelét, aki az utolsó pillanatig védte a helyét. Most már tényleg Rossinak állt a zászló, aki azonban az utolsó kanyarban óriásit hibázott. Túlságosan védte a belső ívet a már-már második helyébe belenyugvó Gibernau előtt, és ezért túl széles ívre kényszerült a kanyarkijáratnál, sőt még a szegélycsíkra is ráfutott, ahonnét nem tudott megfelelően kigyorsítani. Gibernau azonban a legjobb íven kanyarodott, jól gyorsított ki és a cél előtt 50 méterrel otthagyta a tavalyi világbajnokot, ezzel 6 tizedmásodperc előnnyel megnyerte a Német Nagydíjat. A harmadik helyen Bayliss futott be, mögötte csapattársa Capirossi, majd idei legjobb eredményét produkáló Nicky Hayden.

MotoGP futam végeredménye:
1. Sete Gibernau Honda
2. Valentino Rossi Honda
3. Troy Bayliss Ducati
4. Loris Capirossi Ducati
5. Nicky Hayden Honda
6. Tohru Ukawa Honda
7. Shinya Nakano Yamaha
8. Carlos Checa Yamaha
9. Olivier Jacque Yamaha
10. Norick Abe Yamaha

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 9 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 187 pont
2. Sete Gibernau SPA 158 pont
3. Max Biaggi ITA 130 pont
4. Loris Capirossi ITA 97 pont
5. Troy Bayliss AUS 80 pont
6. Tohru Ukawa JPN 66 pont
7. Carlos Checa SPA 65 pont
8. Sinya Nakano JPN 63 pont
9. Alex Barros BRA 62 pont
10. Nicky Hayden USA 57 pont