Razzia a Citadellán

2003.08.04. 09:12

A szombati országos rendőrségi ellenőrzés áldozatául esett a Citadella találkozó. A már évek (évtizedek?) óta hagyományosan minden hónap első szombatján a Citadella parkolójában összegyűlő motorosokat ezen a szombaton a hatalmas erőkkel kivonuló rendőrség várta. Bár a régi citadellások még olyan esetre is emlékeznek, amikor a hónap első szombatján a városban felvonuló motorosokat rendőrmotorosok vezették biztosítva a biztonságos áthaladást a kereszteződésekben, egy ideje a főváros mindent elkövet, hogy csírájában fojtsa el a találkozót.

Először csak a Citadella parkolóját zárták le sorompókkal, de ekkor a motorosok még nem is feltételezték, hogy az intézkedés ellenük szól. A hónapról-hónapra önmagától szerveződő szombati motoros túra részvevői talán a városon való áthaladásukkal szúrtak szemet valakinek.

Augusztus 2-án több busszal és személyautóval zárták le a rendőrök a Citadellára felvezető utcát, és mindenkit videóra rögzítettek, aki bekanyarodott. A fent gyülekező motorosokat kisebb csoportokra szakították, egyesével igazoltatták őket, és néhány motorost feljelentettek szabálytalan parkolásért is.

Atrocitás nem történt, az igazoltató rendőrök sűrű bocsánatkérések mellett csak annyit árultak el, hogy parancsot teljesítenek. Hogy mit szóltak mindehhez mindazok a turisták, akik erre a szombatra tervezték a főváros nevezetességeinek megtekintését?