Motoros sebességi rekord vakon

2003.08.19. 10:37

 
   
   

Billy Baxter volt katona egy ritka fertőzés miatt vesztette el látását még a Boszniai katonai szolgálata után. A St. Dustan jótékonysági alapítvány segítségével próbál minél jobban alkalmazkodni a mindennapi élethez. Az egyik legfőbb vágy az volt, mint régi motorosnak, hogy ismét motorozhasson. Sőt, nem csak egyszerűen elpöfögjön egy kétkerekűn, hanem szerette volna megdönteni a sebességi világrekordot, vakon. Mivel a Kawasaki már 15 éve támogatja az Angol Királyi Tüzérség egy motoros egységét, a Flying Gunners-t, így kézenfekvő volt, hogy Baxter tervei megvalósításában is segédkezik. Mint minden, ami a hadseregben történik, a projekt kivitelezése is professzionális módon történt. A Kawasaki biztosította a technikai feltételeket, a ruházatot, és a felkészülést segítő egyéb létesítményeket.

Baxter először egy KLR250 enduróval kezdett gyakorolni, de hamarosan eljutott a Kawa ZX12-R-hez. A motorozáshoz egy rádió adóvevő rendszert használtak, amelyet az Autocom tervezett. Egy segítő motoros követte Billy Baxtert, és a rádión keresztül mondta neki, hogy jobba, vagy balra menjen. A hivatalos mérés napján Billy már az első körben 170 mph fölé gyorsult, azaz több mint 273 km/h sebességet ért el egy 2 km hosszú útszakaszon. Ezzel 126 km/h-val volt gyorsabb, mint a régi rekord. A rekord hitelesítéséhez Baxternek ugyanazt az útvonalat kellett még egyszer visszafelé megtennie, egy meghatározott időn beül. Egy kis bátorság gyűjtés után ez meg is történt, az egészet egy ZZ-R1200-ra szerelt kamera vette fel, mivel az eseményről a BBC is tudósított. A visszafelé távot valamivel kisebb sebességgel sikerült csak teljesíteni a kijelölt 400 m hosszú mért szakaszon, ezért az átlagolt eredmények után 164.8 mph, azaz 265 km/h lett a hivatalos sebességi világrekord, amely egy vak ember nevéhez fűződik.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.