Női motoros a világ tetején

2003.08.25. 14:18

 
   
   

Egy svéd hölgy új magassági motorkerékpáros rekordot állított fel, miután megmászta Honda XL250-esével a Mount Everestet. A rossz időjárás ellenére Annie Seel elindult az 5000 méteren lévő alaptáborból, és a 20 éves endurós hölgy egészen 5305 méter magasra vitte fel gépét, 50 méterrel megdöntve az eddigi rekordot. A hó és a köd megnehezítették a felfelé vezető utat, azonban az engedély a rekorddöntésre csak arra az egy napra szólt, így a svéd motorosnak nem volt más választása.

Seel a következőképpen mesélte a csúcsra járatást:
"Három óráig tartott, amíg 100 métert megtettem. 5290 méternél azt gondoltam, hogy itt van vége a dolognak. Az út előttünk tele volt sziklákkal, és nem volt egyértelmű ösvény közöttük. De mi csak küzdöttünk, mint egy Jak és képesek voltunk elérni az 5300 métert. Igazán kimerültem, és szörnyen fájt a fejem, mert a levegő igen oxigénszegény, de ennek ellenére nagyon boldognak éreztem magam az új rekord miatt."

A rekordkísérletet az is megnehezítette, hogy a nepáli kormányzat 10 éve megtiltotta az új motorkerékpárok behozatalát, így Seel egy meglehetősen koros Honda XL250 nyergében teljesítette küldetését. A motor már az alaptáborba vezető úton számtalanszor lerobbant, és a csúcsra se volt vele egy leányálom a közlekedés. Az előző rekordot egy japán pilóta tartotta, aki 5250 méter magasra motorozott fel a Himalájában.