A belgák szerezték meg a Motokrossz világbajnoki címeket

2003.09.08. 10:11

 
   
   

A belga Stefan Everts több rekordot is megdöntött azzal, hogy Loketben megnyerte egymást követő 8. Motokrossz GP futamát. Nemcsak a futamot nyerte meg ezzel, hanem ő lett az első világbajnoka a Motokrossz GP kategóriának. Ő az első, aki a Motokrossz VB-k történetében hetedszer nyert összetett világbajnokságot, és eddig összesen 69 futamon diadalmaskodott a különféle kategóriákban. Ezzel Everts jelenleg a Motokrossz sportág valaha élt legnagyobb versenyzője.

Motokrossz GP
A Cseh Motokrossz Nagydíjat Loketben rendezték meg az elmúlt hétvégén, mint az évad utolsó előtti versenyét. Az időjárás nagyon hideg és szeles volt, ez napközben sem sokat javult. Everts már az első körben az élre állt, és aztán többet nem is találkozott a többiekkel, csak a célba érés után. Könnyedén húzott el vetélytársaitól, és a verseny második felében már csak a távolságot tartotta követőivel szemben.

Nem rajtolt azonban mindenki ilyen jól, mivel a start után a mezőny közepe alaposan összeakaszkodott, többen a földre kerültek. Joel Smets szintén belekeveredett a bukásba, így az első kör végén csak a 25. helyen motorozott. Smetsnek az első kilencben kellett volna ahhoz végeznie, hogy az utolsó futamra még matematikai esélye legyen Everts-szel szemben. Smets ennek megfelelően verekedte át magát a mezőnyön, és a 10. körben már az ötödik helyen haladt. Még a dobogó is elérhetőnek tűnt számára, ámde ugyanebben a körben ismét egy nagyot bukott, és visszaesett a 11. helyre.

Everts csapattársa, a szintén belga Marnicq Bervoets sikeresen küzdött meg a Hondás Brian Jörgensennel, és ezzel a szezon legjobb eredményeként a második helyen végzett. Ezzel a Rinaldi Yamaha csapaté lett a dobogó első két foka. Jörgensen megelégedett harmadik helyével, idén már harmadszorra. Smets a későbbiekben már spórolt erejével a 650-esek futamára, és beletörődött a 10. helybe.

Motokrossz 125
Steve Ramon nem tudott honfitársához csatlakozni a világbajnoki győzelmének ünneplésével. A pontverseny vezetője a 125-ös géposztályban mindössze a 8. helyen végzett, és így a bajnoki cím sorsa az utolsó futamon fog eldőlni.

Stefan Everts a GP világbajnoki cím megszerzése után a 250-es négyütemű Yamaháján is elindult ebben a géposztályban. Ha már elindult, megnyerte a futamot, hatodik dupla győzelmét aratva az idei szezonban. Ben Townley az utolsó néhány körben szerezte meg a második helyet Mickael Maschio és Andrea Bartolini előtt. Ramon 22 ponttal vezeti a VB pontversenyét Bartolini előtt, így nagy valószínűséggel az utolsó futamon hozzá kerül a bajnoki serleg, hacsak nem esik ki a versenyen.

Motokrossz 650

 
   
   

A harmadik Motokrossz kategóriában szintén belga siker született. Joel Smets a Motokrossz GP futamon elszenvedett karsérülése ellenére megszerezte idei 10. futamgyőzelmét, és ezzel a világbajnoki cím is az övé lett. A 34 éves belga versenyzőnek ez volt az ötödik VB címe, valamint a valaha élt legöregebb pilótaként szerzett VB címet. A futamon mind a legjobban startoló Cedric Melotte-t, és a verseny első szakaszában élen álló Javier Garcia Vicot megelőzte. Smets csapattársa, Vico, a második helyen ért célba, őt a Hondás Melotte követte. Vico összetett második helye is végleges, mivel 53 ponttal vezet a harmadik Melotte előtt az összesítésben.