Everts fantasztikus rekordja: egy nap 3 verseny, 3 győzelem

2003.09.19. 14:10

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az idei Motokrossz VB utolsó futamát, amelyen már csak a 125-ös kategóriában volt kérdéses a világbajnok személye. A franciaországi Ernee pályáján tartották a futamot, ahol Stefan Everts mind a három kategóriában starthoz állt egyetlen napon. A belga világbajnoktól már megszoktuk, hogy az év jó néhány futamán 2 kategóriában indult (MXGP és 125 kcm) egyazon napon, de ez a hármas start egyedülálló volt a Motokrossz VB-k történetében.

Motokrossz 125

 
   
   

Everts és Smets már korábban begyűjtötték az MXGP és a 650-es kategóriák világbajnoki címeit a Cseh Nagydíjon. Így csak a legkisebbek közt dúlt a küzdelem a bajnoki címért. Steve Ramon, aki az elmúlt két szezonban már kétszer volt második az összetettben, most az egyik legnagyobb esélyese volt az idei VB címnek. Mindössze a 17. helyen elég lett volna beérnie, mivel 22 pont volt az előnye Bartolini, és 24 pont Everts-szel szemben. Végülis a versenyt Stefan Everts nyerte meg, de honfitársa Ramon az ötödik helyen ért célba, így övé lett a 2003-as szezon világbajnoki trófeája. A 2-3. helyeken szintén két Yamahás végzett Alessio Chiodi és Luigi Seguy személyében. Ha Everts elindult volna az első három futamon is a kategóriában az év elején, valószínűleg ő lett volna a bajnok ebben a géposztályban is, hiszen 8 futamgyőzelmet szerzett idén.

Motokrossz GP
Az idei évben szinte mindenhol domináló Everts az MXGP kategória utolsó versenyét sem szórakozta el. Mickael Pichon sérülése miatt nem indult a hazainak számító futamon, így csak Joel Smets honfitársával kellett komolyabban foglalkoznia a verseny alatt. Smets azonban nem igazán koncentrált az MXGP versenyére, bukott, és csak hetedik helyen ért célba. Everts 4 másodperc előnnyel győzött a Hondás (450 4T) Brian Jörgensen előtt, míg a harmadik a szintén Hondás (250 2T) Joshua Coppings lett. Figyelemre méltó még a mindössze 18 éves Kevin Strijbos 5. helyezése. A VB pontversenyében Smets lett a második Everts mögött, a hiányzó Pichonnak csak a harmadik hely jutott tavalyi győzelme után.

Motokrossz 650

 
   
   

Joel Smets nyerte ugyan az idei futamokat 1 kivételével, plusz a világbajnokságot is ebben a kategóriában, de a rekorddöntésre készülő, MXGP 2003 világbajnok, 72-szeres nagydíj győztes és hétszeres világbajnok honfitársa Stefan Everts szintén rajthoz állt az év utolsó 650-es futamán. Everts már az első körben az élre állt, de Smets ott haladt a nyomában. Nem sokkal ezután Smets megelőzte KTM-jén honfitársát, azonban egy ugratóról leérkezve elvesztette uralmát motorja felett és esett egy nagyot. Mire lefulladt motorját összeszedte, már csak a harmadik helyen találta magát. Everts is esett egy kisebbet, és ekkor három kör erejéig Javier Garcia Vico vezette a versenyt. Azonban a futam végére összeszedte magát a belga és megnyerte a 650-esek kategóriáját is. Ezzel a 30 éves Everts idén olyan sorozatot és emlékezetes futamgyőzelmeket ért el, illetve rekordokat döntött meg, amit valószínűleg jó sokáig senki sem fog utána csinálni. Talán soha senki.