Talmácsi vezetett

2003.09.22. 09:50

 
   
   

Közeledik a Gyorsasági Világbajnokság vége. A 125 köbcentisek közt Pedrosa főlénye egyelőre biztos a pontversenyben, de 2-3 versenyző ott liheg a nyomában. Nincs ezek között a pilóták közt Steve Jenkner, Talmácsi Gábor csapattársa, ezért csak reménykedni tudtak a magyar szurkolók abban, hogy Talma megkapja végre azokat a motoralkatrészeket, amivel gépe versenyképessé válik az egyenesekben.

Az edzések
A csütörtöki napon, mint arról már beszámoltunk, Alex De Angelis volt a leggyorsabb, de Talmácsi Gábor rögtön utána következett. A pénteki, második edzésnapon szinte az utolsó percekig a 2-3. helyen állt Talma, amikor Pedrosa a 8. helyről az elsőre ugrott az edzést leintését követően. Dovizioso még befurakodta magát Talma elé, aki így a negyedik helyre csúszott vissza, ami élete legjobb edzés pozíciója volt egyben. De Angelisnak a második startkocka jutott.

 
   
   

A verseny
A verseny hihetetlen jól kezdődött. Talma rögtön a rajt után az első helyre katapultálta Apriliáját lábhajtós rajttechnikája révén. Sőt, Gábor nem csak hogy élre állt, hanem némi előnyt is szerzett, amíg a mögötte jövő Barbera, Dovizioso, De Angelis és a többiek rendezték soraikat. Talma fantasztikusan tartotta első helyét 4 körön keresztül, de motorja szemmel láthatóan lassabb volt a hosszú egyenesekben. Az 5. kör célegyenesének végén De Angelis és Pedrosa egyszerre előzték meg a magyar fiút, kihasználva motorjaik erőfölényét.

Ezután Talmát folyamatosan előzgették le a gyorsabb motorokkal érkező pilóták, és egészen a 7. helyig esett vissza a verseny fél távjára. Tóth Imi eközben műszaki hiba miatt kiállni kényszerült. Az élen a Pedrosa, De Angelis, Stoner, Lorenzo négyes váltogatta egymást a vezetésben, de az első hét versenyző ott motorozott a közvetlen élbolyban. Lorenzo a 12. körben állt az élre, időközben Gábort Perugini és Barbera is megelőzték, ezzel már csak a 9. helyen motorozott.

 
   
   

A végelszámolásnál épp Stoner állt az élen, őt Lorenzo, De Angelis és Nieto üldözték. Talma és Barbera kicsit leszakadva tőlük a 8-9. helyen haladtak a verseny vége felé. Az utolsó körre De Angelis vezette fel a hetes élbolyt, és Lorenzo csak a negyedik helyen jött. A spanyol először Pedrosát előzte le a 3. helyért, majd a hátsó célegyenesben egyszerre gyorsulta le De Angelist és Stonert megnyerve ezzel élete első versenyét a Derbi motorja nyergében. Talma az utolsó körben lenyomta Barberát, ezzel a 8. helyen ért célba. Talma ezzel sorrendben a 7. futamát zárta pontszerző helyen, és mindössze csak egyszer végzett az első 10-en kívül ebből a hét versenyből. Megbízható teljesítményével a 13. helyre jött fel az összetett pontversenyben, amelyet továbbra is Dani Pedrosa vezet 42 pont előnnyel.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Jorge Lorenzo Derbi
2. Casey Stoner Aprilia
3. Alex De Angelis Aprilia
4. Daniel Pedrosa Honda
5. Pablo Nieto Aprilia
6. Andrea Dovizioso Honda
7. Stefano Perugini Aprilia
8. Talmácsi Gábor Aprilia
9. Hector Barbera Aprilia
10. Steve Jenkner Honda

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 12 futam után:
1. Daniel Pedrosa SPA 188 pont
2. Stefano Perugini ITA 146 pont
3. Alex De Angelis RSM 140 pont.
4. Andrea Dovizioso ITA 130 pont
5. Pablo Nieto SPA 124 pont
6. Lucio Cecchinello ITA 105 pont
7. Hector Barbera SPA 105 pont
8. Steve Jenkner GER 104 pont
9. Casey Stoner AUS 80 pont
10. Youichi Ui JPN 71 pont
.
.
13. Talmácsi Gábor HUN 55 pont