Aki sokat akar, annak nem jut pont

2003.09.23. 21:57

Manuel Poggiali ugyan vezette a világbajnoki pontversenyt a Brazil GP előtt, de az olasz futam óta nem tudott versenyt nyerni. A spanyol Elias ott liheg a nyomában a VB cím megszerzéséért folyó versenyben, aki ráadásul a portugál futamot is megnyerte. Az idei szezonban szinte minden futamon győzelmi esélyekkel állt rajthoz még vagy 3-4 versenyző rajtuk kívül, így a VB utolsó futamain izgalmas versenyekre számíthatunk.

Az edzések

 
   
   

Elias alaposan bekezdve, már az első nap edzésrekordot futott, megszerezve ezzel az ideiglenes első rajtkockát. Az első sorba Rolfo, Nieto és De Puniet tudott még odakerülni. Poggiali a második időmérőn már jobban ment, és feljött a második startkockába. Azonban Elias időeredményét senki sem tudta megközelíteni, csak saját maga ment jobbat 3 ezreddel előző napi rekordjánál. Az első sorban Rolfo és De Puniet maradt még bent.

A verseny

 
   
   

A rajttól Rolfo, Porto, Nieto, Elias és Poggiali sorrendben jöttek el a versenyzők. Manuel Poggiali már a második körben az élre állt. Porto nem sokkal később elesett a majdnem hazainak számító pályán. A verseny korai szakaszában Poggiali és Elias megléptek az üldözőktől és végig macska-egér harcot vívtak egymással. Fonsi Nieto manapság meglehetősen ritka műszaki hiba miatt állt ki a boxba. Párokra szakadt az egész mezőny, a 3. helyért Rolfo és De Puniet csatázott. Az élen tovább harcolt a VB címre leginkább esélyes két Apriliás pilóta.

 
   
   

Az utolsó körökben Poggiali és Elias vérre menő küzdelmet vívtak. Poggi 4 körrel a vége előtt vette át a vezetést. Elias az utolsó körben visszaelőzte ellenfelét, de Poggiali a hosszú hátsó célegyenesben ismét Elias elé vágott, aki megpróbált rövidet fékezni és kívülről bevágni a san-marinói fiú elé. Azonban ekkor a motorja első kereke elvesztette tapadását és kiszánkázott a fűre. Elias összeszedte még gépét, de csak a 0 pontot érő 18. helyen vergődött el a célig. Mivel Elias, Porto és Battaini nem tudtak pontszerző helyen célba érni, a VB hátralévő 3 futamán Poggiali, Rolfo és de Puniet közt dőlhet el a világbajnoki cím sorsa.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Manuel Poggiali Aprilia
2. Roberto Rolfo Honda
3. Randy de Puniet Aprilia
4. Sylvian Guintoli Aprilia
5. Naoki Matsudo Honda
6. Hector Faubel Aprilia
7. Joan Olive Aprilia
8. Anthony West Aprilia
9. Chaz Davies Aprilia
10. Eric Bataille Honda

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 12 futam után:
1. Manuel Poggiali RSM 190 pont
2. Roberto Rolfo ITA 168 pont
3. Randy de Puniet FRA 162 pont
4. Toni Elias SPA 151 pont
5. Fonsi Nieto SPA 143 pont
6. Anthony West AUS 118 pont
7. Franco Battaini ITA 117 pont
8. Sebastian Porto ARG 109 pont
9. Sylvian Guintoli FRA 88 pont
10. Naoki Matsudo JPN 86 pont