Négyütemű motor a legkisebb Piaggioban

2003.09.24. 22:36

 
   
   

A Piaggio Zip 50 köbcentis, négyütemű motorral ugyanolyan menetkomfortot biztosít, mint tette azt híres elődje, a világ egyik legjobb kétütemű 50 köbcentis blokkjával. A négyütemű 50-es gép nem vadonatúj modell, de a 2004-es modellévre az olasz konszern igyekezett mindent megtenni frissen tartása érdekében. A Zip az egyik legjobban hangzó név és legnagyobb darabszámban eladott típus a Piaggio márka égisze alatt. 1992-es bemutatkozása óta a fiatalok mellett bármely generáció kedvenc közlekedési eszközévé vált a nagyvárosi közlekedésben.

 
   
   

A Zip új generációja számos technikai újdonságot vonultat fel. A legfigyelemreméltóbb a Piaggio Hi-Per4 négyütemű 50 köbcentis erőforrása, amely egyetlen vezérműtengellyel, és két léghűtésű szeleppel üzemel. Az erőforrás teljesíti az Euro2-es környezetvédelmi előírásokat, és mindössze 1 liter üzemanyagot igényel 60 km megtételéhez. Ez a 7.3 literes tankkal 435 km hatótávolságot jelent, ami igazán figyelemreméltó teljesítmény.

 
   
   

A komfortos ülés magassága három méretbe állítható. Ez a megoldás egyedi jelenleg a robogók piacán és minden pilótának megfelelően biztos talajkapcsolatot biztosít. Az ülés alatt teljes méretű sisaktárolót találunk. A komfortot tovább fokozza az automatikusan visszatérő indexkapcsoló. Újabb rakodórekesz található a kormány alatt, amely ideális mindennapi tárgyak, térkép, mobiltelefon tárolására. A Zip-en megtalálható az olasz robogókra oly jellemző csomagkampó is.

 
   
   

A Zip acélból készült csővázát városi közlekedésre tervezték. Az első teleszkópvillák, és a hátsó lengővillaként funkcionáló meghajtó egység alkotják a Zip futóművét. A kis kétkerekű ugyan csak 10 colos kerekeken gurul, azonban az első 175 mm-es tárcsafék, és a hátsó 100 mm-es dobfék remekül megállítja a 83 kg-os össztömegű járművet. A műszerfalon csak a legszükségesebbek kaptak helyet, az ellenőrzőlámpák és a sebességmérő. A műszerfal front részében található a távfényt is magába foglaló fényszóró egység. Jövőre a Zip 50 négyütemű robogó Sárkány Vörös, Fényes Fekete és Kobaltkék színekben lesz megvásárolható.