Rossi az ötszörös világbajnok

2003.10.17. 22:55

Valentino Rossi az ötödik vb címe megszerzésére készült a Maláj Nagydíj előtt. A versenyzés mellett azonban a jövő évi szerződésével kapcsolatos pletykák tartották izgalomban a depók világát a japán futamot követő héten. Rossi megpróbálta elhatárolni magát ezektől, hiszen az újabb vb győzelemhez még pontokat kellett szerezni a soron következő futamon. A még matematikai esélyekkel rendelkező Gibernau már megkötött szerződése biztos tudatában valamivel nyugodtabban készülhetett a futamra. Max Biaggit pedig alaposan feldobta a Japánban elért újabb győzelme. Az előzetes latolgatások alapján hármuk közt kellett keresni a leendő győztes személyét.

Az edzések

 
   
   

Rossi semmit sem hagyott a véletlenre. Már az első edzésnapon egy körrekorddal megfutotta a legjobb edzésidőt. A második időmérőn egy még elképesztőbb körrekorddal szerezte meg a vasárnapi verseny első rajthelyét. A második kockába nem kis meglepetésre Carlos Checa állhatott fel az idén nem éppen versenyképes Yamahával. Az első sort a Tamada-Biaggi Honda páros zárta. Gibernau csak a 7. helyen fejezte be az edzéseket.

A verseny

 
   
   

A rajtnál Gibernau, Capirossi, Checa, Rossi és Biaggi reagáltak a leggyorsabban. A második kanyarban a jó helyről startoló Alex Barros elfektette motorját, de egyből visszaállt a versenybe miután összeszedte azt. Sete Gibernau azonnal megpróbált elhúzni a mezőnytől. Rossinak két körébe került mire meg tudta előzni Capirossit és Checát, majd a spanyol pilóta nyomába eredt. A második hely elegendő lett volna Rossinak a világbajnoki cím megnyeréséhez, azonban nem is ő lett volna, ha nem próbál meg újabb futamgyőzelmet szerezni. Rossi a 6. körben érte utol Gibernau-t, és a 8. körben már túl is volt rajta. Ezután Rossi folyamatosan elhúzott mindenkitől és a Maláj Nagydíj megnyerésével elhódította a Gyorsasági Motorkerékpáros Világbajnokság MotoGP kategóriájának idei bajnoki címét. A hátsó alakzatokban Max Biaggi sikeresen átküzdötte magát Capirossin és Checán, így biztosan szerezte meg a harmadik helyet. Checával az ifjú Nicky Hayden vívott még nagy csatát, amelyet az amerikai látványos előzéssel nyert meg, kiérdemelve ezzel a 4. helyet.

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Honda
2. Sete Gibernau Honda
3. Max Biaggi Honda
4. Nicky Hayden Honda
5. Carlos Checa Yamaha
6. Loris Capirossi Ducati
7. Tohru Ukawa Honda
8. Sinya Nakano Yamaha
9. Troy Bayliss Ducati
10. Makoto Tamada Honda

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 14 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 307 pont
2. Sete Gibernau SPA 244 pont
3. Max Biaggi ITA 215 pont
4. Loris Capirossi ITA 141 pont
5. Troy Bayliss AUS 119 pont
6. Nicky Hayden USA 114 pont
7. Tohru Ukawa JPN 112 pont
8. Carlos Checa SPA 104 pont
9. Sinya Nakano JPN 92 pont
10. Alex Barros BRA 91 pont