Csónakverseny aszfalton

2003.10.20. 11:33

Miután egy héttel korábban Dani Pedrosa megszerezte a 125 köbcentis géposztályban a világbajnoki címet, a mezőny többi tagjára a vb pontverseny további helyezéseinek kiosztása várt az ausztrál futamon. Perugini, Dovizioso és De Angelis tűnt a legesélyesebbnek az összetett dobogós helyek megszerzésére.

Az edzések
Dani Pedrosa jókora balesete borzolta a kedélyeket az első edzésnapon. Azonban az élet nem állt meg, Lorenzo a pénteki időmérőn a leggyorsabb pilóta volt a kicsik közt. Szombaton a maláj futamon betliző Perugini új körrekorddal szerezte meg az első rajtkockát. Az első sorba rajta kívül Alex De Angelis, Mika Kallio és Casey Stoner fért oda. Talmácsi Gábor a 14., Tóth Imi a 29. helyről startolhatott. A versenyhez kapcsolódva meg kell említeni Andrea Ballerini 23. és Masao Azuma 16. helyét.

A verseny
Már a bemelegítő edzés során alaposan eláztatták magukat a versenyzők. A szeszélyes tengerparti időjárás a futam idejére sem könyörült a pilótákon, az eső rendületlenül zuhogott tovább. Stoner, Perugini és Kallio rajtoltak a legjobban, sajnos Talma jó szokásától eltérően gyenge rajtot fogott ki és még hátrébb esett vissza. Dovizioso nyitotta meg a kicsúszók sorát az első körben. Talma pocsék rajtja ellenére az első kör végére a 18. helyre jött fel. A fokozatos felzárkózását nem hagyta abba, a 2. körben már a 15. volt. Az élen Stoner és Perugini nagyon elhúztak már a verseny elején. Talma csapattársa, Steve Jenkner jött fel Barbera mögé a 4. helyre.

A verseny első harmadában az élen álló két pilóta nagyon elhúzott a mezőnytől, őket egy négy motorból álló raj követte, majd a két KTM pilóta és Talmáék csapata következett. Talma a 6. körre már a 11. helyre jött fel. Stoner a 6. körben az élről esett ki, a helyiek nagy bánatára. Ekkorra az igencsak hátulról startoló Ballerini és Azuma már 4-5. helyeken motoroztak, ami a vízen nagyszerűen tapadó Bridgestone gumiknak volt köszönhető. Stoner kiesése után Perugini jókora előnnyel vezetett Barbera, Jenkner, Ballerini, Azuma előtt. Ballerini és Azuma eredtek Perugini nyomába, akinek a verseny fél távjánál még 5-6 mp-es előnye volt. Nem sokkal ezután Kallio, majd Locatelli is kiesett.

Ballerini viszont elkezdte megközelíteni az élen álló Peruginit, ahogy az eső alábbhagyott. Cecchinello szintén kiszállt a pályáról. A 23. helyről indult Ballerini a 17. körben előzte le a helyét rendkívül erőszakosan védő Peruginit, kihasználva az esőben jobban funkcionáló Bridgestone gumiját. Perugini annyira védte második helyét az időközben mögé érkező Azumával szemben, hogy ő is kicsúszott a versenyből. Ezzel a 17. helyről indult Azuma a 2. helyre jött fel. Ballerini simán megnyerte a versenyt, csapattársa Azuma ugyancsak nagy előnnyel jött be a második helyen a harmadik Jenkner előtt. Ez volt Ballerini életének első GP győzelme, ráadásul úgy, hogy idén nem volt állandó szerződése, csak az Ajo Motorsporttól furcsa körülmények közt távozó Kalliót ugrott be helyettesíteni az évad második felére. Giansanti a 9. helyről esett ki, pont Talma elől, így Gábor megörökölte a jól megszokott 9. pozíciót. Tóth Imi sajnos egy körrel a vége előtt motorhiba miatt esett ki a versenyből.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Andrea Ballerini Honda
2. Masao Azuma Honda
3. Steve Jenkner Aprilia
4. Alvaro Bautista Aprilia
5. Arnaud Vincent Aprilia
6. Hector Barbera Aprilia
7. Alex De Angelis Aprilia
8. Jorge Lorenzo Derbi
9. Talmácsi Gábor Aprilia
10. Robin Harms Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 15 futam után:
1. Daniel Pedrosa SPA 223 pont
2. Alex De Angelis RSM 166 pont.
3. Stefano Perugini ITA 159 pont
4. Andrea Dovizioso ITA 149 pont
5. Hector Barbera SPA 148 pont
6. Pablo Nieto SPA 139 pont
7. Steve Jenkner GER 131 pont
8. Lucio Cecchinello ITA 105 pont
9. Casey Stoner AUS 100 pont
10. Mika Kallio FIN 88 pont
.
.
15. Talmácsi Gábor HUN 66 pont