Rolfo az esőmenő

2003.10.27. 10:42

Toni Elias kettős győzelme után 25 pontra megközelítette a táblázaton élen álló Manuel Poggialit. Roberto Rolfo hátránya szintén 25 pont volt már csak az ausztrál futam előtt a világbajnoki címért folyó küzdelemben. Az Ausztrál Nagydíjon mind a két Poggialit üldöző versenyzőnek nyernie kellett volna ahhoz, hogy vb-győzelmi esélyeik még megmaradjanak.

Az edzések
Az első edzésnapon Porto mutatkozott a legkomolyabb kihívónak, megszerezte az ideiglenes első rajtkockát. Battaini Elias és Nieto volt még képes az első sorba kvalifikálni magát. A második napon Toni Elias mint első számú Poggiali-ellenfél ment a leggyorsabban, megszerezve ezzel a versenyre az első starthelyet. Porto, Battaini és De Puniet kaptak még helyet az első sorban.

A verseny
Az eső kissé visszafogottabban esett mint a 125-ösök futamán. Rolfo rajtolt legjobban a 8. starthelyről. Porto viszont már az első kanyarban pályát tévesztett, és az utolsó helyről eredhetett a mezőny után. Rolfo a rajt után nagyon hamar elhúzott, és kétséget sem hagyott, ki nyeri meg a versenyt. A második helyen a helyi Anthony West motorozott, a harmadikon Randy de Puniet jött. Eliasnak nem ment túl jól a vizes pályán, a verseny elején nem állt pontszerző helyen. Porto hamar utolérte a mezőny elejét, sőt később már a 6. helyen járt, amikor az 5. körben végleg kicsúszott a pályáról, és nem tudta folytatni a versenyt.

A verseny fél távjánál ismét rákezdett az eső, és West egyre jobban megközelítette Rolfot az élen. Nem sokkal később azonban a szeszélyes tengerparti időjárás úgy döntött, jöjjön a napsütés, és a futam végére szinte teljesen felszáradt a pálya. Nieto és De Puniet egymással harcoltak a 3. helyért, a harcból De Puniet egy bukással szállt ki a verseny vége előtt két körrel. Előtte azonban még elütött egy szegény madarat. Elias mindössze a 11., Poggiali csak a 9. helyen végzett. Rolfo rajt-cél győzelmével ismét ringbe szállt a 250-esek vb-címéért, hiszen az utolsó valenciai versenyen Poggiali előnye 7 pontra csökkent Rolfoval szemben. A 27 pontos hátrányba került Elias győzelmi esélyei azonban gyenge ausztráliai szereplésével végleg elszálltak.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Roberto Rolfo Honda
2. Anthony West Aprilia
3. Fonsi Nieto Aprilia
4. Franco Battaini Aprilia
5. Alex Debon Honda
6. Naoki Matsudo Yamaha
7. Erwan Nigon Aprilia
8. Jaroslav Hules Honda
9. Manuel Poggiali Aprilia
10. Johan Stigefelt Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 15 futam után:
1. Manuel Poggiali RSM 233 pont
2. Roberto Rolfo ITA 226 pont
3. Toni Elias SPA 206 pont
4. Randy de Puniet FRA 183 pont
5. Fonsi Nieto SPA 183 pont
6. Anthony West AUS 145 pont
7. Franco Battaini ITA 140 pont
8. Sebastian Porto ARG 117 pont
9. Naoki Matsudo JPN 114 pont
10. Sylvian Guintoli FRA 88 pont