Rossi kilencedik nagydíjgyőzelmét aratta az idén

2003.11.03. 15:37

Valentino Rossi már ötszörös világbajnokként, nyolc futamgyőzelemmel a háta mögött érkezett a Gyorsasági Világbajnokság utolsó állomására, Valenciába. A MotoGP legfényesebb csillagának azonban egy dolog nem állt rendelkezésére a futamon: a szerződés a 2004-es szezonra. Noha több mint egy hónapja pletykáltak mindenfélét jövőbeli csapatáról, Rossit ez egy pillanatnyira sem izgatta, és megszokott remek formájában készült a versenyre. A spanyol közönség természetesen a hazai pilótákat, Gibernaut vagy Checat szerették volna a dobogó legmagasabb fokán látni. Ráadásul Rossi ezen a pályán még sohasem tudott nyerni, és nem is kedveli nagyon a valenciai aszfaltcsíkot. A bajnoki tabella élén különösebb mozgásokra már nem lehetett számítani a futamon elérhető pontszámok függvényében.

Az edzések

 
   
   

Rossi már az első edzésen megmutatta, pályaszeretet ide vagy oda, ő bizony körrekordot hasít. Meglepetésre a valenciai pályán életében először versenyző Nicky Hayden foglalhatta el az ideiglenes második pozíciót. Hogy teljes legyen az első napi Honda-fölény, Gibernau és Biaggi kaptak még helyet az első sorba. A második napon ugyan páran bepróbálkoztak Rossinak, aki azonban egy hihetetlenül erős körrekorddal megmutatta, felesleges minden erőlködés. Gibernau jött fel a második startkockába, Hayden lecsúszott a negyedikbe, Loris Capirossi felhozta Ducatiját a 3. starthelyre. Checa, Biaggi, Edwards és Barros alkották a második rajtsort.

A verseny

 
   
   

Rossi, Capirossi, Biaggi és Hayden rajtoltak legjobban. Capirossi pár kanyar után az élre állt, igaz nem sokáig, mert a második körben már ismét Rossi vezetett csodaszép, erre a versenyre egyedi fényezéssel ellátott Hondáján. A start utáni helyezkedések után az olasz világbajnok mögött Capirossi, Hayden, Gibernau és Biaggi volt a sorrend. Hayden jó formája ellenére sajnos kinézett a pálya szélére, mivel a 4. kör egy balos kanyarjában túl korán húzta oda a gázt. Hayden az utolsó helyre állt vissza, motorja szinte sértetlenül megúszta a csúszást. Nem sokkal később Ukawa és Nakano vettek egymásról színmintát, és mindketten kiestek az 5. körben. Ekkor kezdte meg Gibernau a felzárkózást Rossira.

 
   
   

Pár kör után a spanyol utolérte az olaszt, és a 11. körben a célegyenesben legyorsulta őt. A következő körben Rossi hasonló módon vette vissza az első helyet. Rossi egy pár körig még megtűrte maga mögött Gibernaut, majd a verseny utolsó harmadában úgy döntött, rákapcsol még egy kicsit, és idei legnagyobb ellenfele már nem volt képes felvenni a tempót. Rossi megnyerte a Valenciai Nagydíjat, mögötte Gibernau jött be másodiknak. Capirossi biztosan hozta be Ducatiját a harmadik helyen, tőle jócskán lemaradva Max Biaggi ért célba. Carlos Checa és Alex Barros 5. és 6. helye Yamahával jónak mondható, a hangvillás márka idei szezonját figyelembe véve. Bayliss a másik Ducatit a 7. helyen hozta be, míg az edzéseken már remeklő Edwards a nagyszerű 8. helyen ért célba az Aprilia RS3 Kockáján. Figyelemre méltó még Kenny Roberts 11. helye az idén nem éppen versenyképes Suzuki GSV-R-en, valamint Jeremy McWilliams 12. helye az éppenhogy csak megszületett Proton KR V5-ös motorján.

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Honda
2. Sete Gibernau Honda
3. Loris Capirossi Ducati
4. Max Biaggi Honda
5. Carlos Checa Yamaha
6. Alex Barros Yamaha
7. Troy Bayliss Ducati
8. Colin Edwards Aprilia
9. Norick Abe Yamaha
10. Makoto Tamada Honda

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória 2003-as pontversenyének végeredménye:
1. Valentino Rossi ITA 357 pont
2. Sete Gibernau SPA 277 pont
3. Max Biaggi ITA 228 pont
4. Loris Capirossi ITA 177 pont
5. Nicky Hayden USA 130 pont
6. Troy Bayliss AUS 128 pont
7. Carlos Checa SPA 123 pont
8. Tohru Ukawa JPN 123 pont
9. Alex Barros BRA 101 pont
10. Sinya Nakano JPN 101 pont