Poggiali a világbajnok a 250-eseknél

2003.11.06. 12:10

Manuel Poggiali előnye mindössze 7 pontra apadt a világbajnoki pontversenyben, miután Roberto Rolfo megnyerte az utolsó előtti futamot a 250 köbcentisek kategóriájában. A meglehetősen nehéz időjárási körülmények közt megtartott Ausztrál Nagydíjon Poggiali csak a 9. helyen végzett. Toni Elias viszont olyan kevés pontot gyűjtött, hogy 27 pontos hátrányba került az utolsó futamra Poggialival szemben, ezzel minden vb címmel kapcsolatos esélye elszállt. Valenciában nagy harcra lehetett számítani a két bajnok aspiráns között, bár Poggiali mellett szólt, hogy mindössze két alkalommal történt meg a vb történetében, hogy az utolsó futamhoz érkezvén a kedvezőtlen helyzetben álló pilóta nyerte a bajnoki címet.

Az edzések
Randy De Puniet nem foglalkozott a vb címmel, ő csak a leggyorsabb akart lenni a hétvégén. A francia pilóta pénteken vastagon, szombaton kevésbé nagy előnnyel szerezte meg az első rajtkockát. Honfitársa, Guintoli úgy tűnik jól ismerte a pályát mert az első nap 2., majd a második nap a 3. rajtkockát szerezte meg. Toni Elias a hazai közönség igényeit csak szombaton szolgálta ki második helyével. A negyedik kockát Poggiali szerezte meg. Roberto Rolfo bajnoki reményei szerte foszlani látszottak a 10. edzésidővel.

A verseny
Puniet, Nieto, Elias és Poggiali volt a rajtsorrend. Rolfo csak a 10. hely környékén jött el így nem sok esélye mutatkozott a vb megnyerésére. De Puniet már a verseny elején elhúzott a mezőnytől, csak Elias tudta követni, ő sem közelről. A két élen haladó mögött a Debon, Nieto, Poggiali üldözőboly haladt. Poggiali az 5. körben feljött a 3. helyre, és elszakadt a mezőnytől, amelyben Rolfo a 9 és 11. hely közt ingázott. A rajtot alaposan elrontó Guintoli a 10. körre már a negyedik helyre zárkózott fel. Rolfo hiába ment a 8. helyen, Poggiali nyugodtan tartotta a 3. helyét, így a vb cím kérdése eldőlni látszott.

A korábban néhány másodperces előnyt szerzett De Puniet utolérte Elias a verseny féltávjára. Innentől kezdve a két pilóta látványos csatát vívott egymással. Az utolsó körben Elias mindent egy lapra tett fel, és ugyan egy kanyar erejéig az élre állt, de a francia egyből visszavette az első helyet, majd remekül zárta az ideális íveket a kör hátralévő részében és ezzel megnyerte a futamot. A verseny végére Rolfo feljött ugyan a 7. helyig, de ez nem volt elég a vb cím megszerzéséhez. A 250 köbcentisek bajnoki trófeája a 2003-as szezonban a versenyben 3. helyen befutó Manuel Poggialihoz került, aki a 2001-es 125 köbcentis összetettbeli sikere után második világbajnoki koronáját gyűjtötte be.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Randy de Puniet Aprilia
2. Toni Elias Aprilia
3. Manuel Poggiali Aprilia
4. Sylvian Guintoli Aprilia
5. Fonsi Nieto Aprilia
6. Sebastian Porto Honda
7. Roberto Rolfo Honda
8. Franco Battaini Aprilia
9. Eric Bataille Honda
10. Alex Debon Honda

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória 2003-as végeredménye:
1. Manuel Poggiali RSM 249 pont
2. Roberto Rolfo ITA 235 pont
3. Toni Elias SPA 226 pont
4. Randy de Puniet FRA 208 pont
5. Fonsi Nieto SPA 194 pont
6. Franco Battaini ITA 148 pont
7. Anthony West AUS 145 pont
8. Sebastian Porto ARG 127 pont
9. Naoki Matsudo JPN 119 pont
10. Sylvian Guintoli FRA 101 pont