KTM: helycserés támadás

2003.11.10. 11:03

A GP125 köbcentis kategóriában Casey Stoner első világbajnoki futamgyőzelmét aratta Valenciában. Ráadásul ő nyerte el az Év újonca megtisztelő címet a 2003-as idényben. Ezután talán nem meglepetés, hogy a KTM leszerződtette Stonert a 125-ös csapatába a következő szezonra. Ezzel a lépésével a KTM két volt világbajnok helyett jövőre két fiatal tehetséget indít gyári csapatában. A fiatal ausztrál Casey Stoner így a szintén nem túl öreg Mika Kallio csapattársa lesz 2004-ben.

Harald Bartol, aki a KTM technikai dolgokért felelős szakembere, elmondta, hogy jó döntésnek tűnik a két fiatal szerződtetése, mivel a KTM gépek egyre jobbak lettek az év során, reméli, hogy jövőre akár már a világbajnoki címért küzdhetnek. Stoner véleménye szerint Barol az egyik a legjobb a szakmában, és tudja mitől megy gyorsan egy 125-ös gép. A Derbivel elért sikerei után biztos benne, hogy a KTM-ekkel legalább ugyanilyen eredményesek lesznek.

Stoner jött, viszont a korábbi 125-ös világbajnoknak távoznia kellett a csapatból. Roberto Locatelli jövőre nem a KTM Red Bull színeiben versenyez. A legutolsó versenyen az olasz pilóta a csalódást keltő 17. helyen végzett, és az összetettben mindössze a 24. helyet szerezte meg az év végi értékelésben. A verseny után egyből kiadták Locatelli útját. Az olasz pilóta elmondta, hogy nagyon csalódott a KTM döntését miatt. Úgy gondolta, hogy jövőre is a csapatnál marad, bár elismerte, hogy a hangulat meglehetősen fagyossá vált az utóbbi időkben. A KTM-gyár egyik képviselője kereste fel Valenciában, és közölte vele, hogy a cég nem szeretné őt a következő szezonra. Locatelli úgy vélte, hogy jól végezte a dolgát a csapatnál, és kivette a részét az új motor fejlesztéséből. Szerinte ezzel a döntésével a KTM nem ismerte el igazán kemény munkáját. Szégyen, hogy jövőre a KTM lesz a bajnoki cím egyik legnagyobb aspiránsa az ő általa fejlesztett motorral, fejezte ki elkeseredettségét Locatelli.