Van már ruhája az Aprilia legújabb off road blokkjának

2003.11.20. 11:33

A supermotósok legnagyobb megmérettetése a Supermotard World Championship újabb ütőképes motor részvételére számíthat. A Belgiumban november 15-én és 16-án megrendezett versenyen egy teljesen új Aprilia motorkerékpár is a rajthoz állt, mivel a Spa Francorchamps versenypálya nemcsak a supermoto-világbajnokságnak adott otthont, hanem először itt láthatták az újságírók, a konkurencia és a nagyérdemű az Aprilia SVX 4.5-öt, azt a fantasztikus, kéthengeres, 450 köbcentis motort, amelynek blokkját az őszi milánói motorshow-n még csak üveghenger mögött mutogatták.

A motokrossz- és supermotogépek egyhengeres elrendezésétől eltérő, 77 fokban állított V-kettes, elektronikus üzemanyag-befecskendezős motort rekordidő alatt tervezték és építették meg. A rendkívül kompakt gépről készült fényképeken látni, hogyan érték el, hogy az első és a hátsó hengertől is egyforma hosszúságú csövek tartsanak a farokidom alá rejtett közös dobig. Az Aprilia első versenysikereit az off road versenyeken gyűjtötte be, de az aszfaltversenyeken (GP125) is szép eredményeket értek el. Az SVX 4.5 supermoto fejlesztéséhez a két versenyzési forma együttes tapasztalatait használták fel. A 450 köbcentis, V-kettes motor pilótája Alex De Angelis.

A jövő évben az Aprilia nem csak a supermotoversenyeken akarja indítani az SVX-t, hanem - természetesen motokrosszversenyeken is.