A Yamaha Ausztráliában tesztelt Rossival

2004.03.12. 11:09

A Yamaha MotoGP legénysége március második hetében az ausztráliai Philip Island versenypályáját vette birtokba. Valentino Rossi most próbálhatta ki először a tovább fejlesztett blokkal szerelt YZR-M1-es gépét a kissé nyirkos, esős első nap ellenére. Rossi több lóerőt kért a Yamahától két héttel korábban, az első ausztráliai tesztek után. Az olasz világbajnok csak a száraz pályára ment ki, délután, és magasan a legjobb időt motorozta Carlos Checa, Marco Melandri és Norick Abe előtt.

A második tesztnapon hideg, de száraz időjárásban próbálhatták gépeiket a Yamaha gyári versenyzői. A négy pilóta összesen több mint 300 kört teljesített. A leggyorsabban ismét Rossi hajtott, megdöntve a korábbi teszteken elért legjobb idejét. Csapattársa Checa inkább a verseny-szimulációs tesztet részesítette előnyben, így csaknem 100 kört tett meg egyedül. Abe sokat javított idején előző napi idején, miután végre egy neki megfelelő beállítást talált az M1-esen.

A harmadik napon volt Rossiéknak az utolsó alkalmuk, hogy saját maguk közt tesztelhessenek, mivel most már a hivatalos IRTA tesztek jönnek a katalán és a jerezi pályán. Rossi az utolsó napon inkább a versenykörülmények közti tesztelésre helyezte a hangsúlyt, mintsem a köridőkre. A pályák közti gyors átállítás kérdését is megvizsgálták, mivel ez a Yamahának problémát jelentett eddig. Ezen a napon Melandri javult a legtöbbet és beérte köridőben Checát. A yamahások a téli tesztek alatt főleg a vázra és a futóműre koncentráltak. Az új motorok csak ezután érkeznek meg a csapat nagy részéhez.