A trükkös ausztrál nyert hazájában

2004.04.02. 13:16

A Supersport 600 világbajnokság idei első futamán alapos meglepetés született. Mindkét esélyes Ten Kate pilóta kiesett, így a Yamahások diadalmaskodtak a spanyolországi Valenciában. A tavalyi világbajnok, Chris Vermeulen a Superbike világbajnokságba távozott, így a maradék ausztrál pilótáknak kellett megvédeni a mundér és a Honda becsületét a Philip Island-i versenypályán. Mindenesetre az idén nem lesz könnyű dolga a Hondának.

Az edzések
Az első időmérő edzésen a hazaiak vitték a prímet, Karl Muggeridge, Kevin Curtain és Broc Parkes voltak a leggyorsabbak, az első sorba még Sébastian Charpentier fért oda. A második napra még nagyobbá vált az ausztrál pilóták főlénye, akik alaposan kihasználták a pályaismeretüket. A második napon is maradt az előző napi rajtsorrend, de a negyedik helyre egy helyi menő, Joshua Brookes került fel, aki nem állandó vb résztvevő, hanem szabadkártyával és a helyi Honda képviselet támogatásával indult.

A verseny
A 21 körös verseny ragyogó nyár végi időben vette kezdetét. Az ausztrál Kevin Curtain jött el legjobban a rajttól, ő a német Yamaha képviselet színeiben versenyez idén, gyári motorral. Őt a két Ten Kate Honda pilóta, Parkes és Muggeridge követte. Mögöttük Joshua Brookes tűnt fel az ausztrál Honda képviseletében. Az első körben azonban már Muggeridge állt az élre a célegyenes végi előzésével. A második körben Brookes feljött a harmadik helyre és a pálya lejtős trükkös kanyarjában egy csodálatos előzéssel egyszerre nyomta le Curtaint és Muggeridget és rövid időre az élre állt. Az első tíz körben az élen álló négy ausztrál keresztbe kasul gyilkolta egymást, legtöbbet Muggeridge vezetett. A mezőnyt egy hetes boly vezette, amelyben rajtuk kívül még Goorbergh, Charpentier és Fujiwara volt megtalálható.

A verseny második felében Fujiwara leszakadt az élbolytól, miután Curtain vette át a vezetést. Curtain, Brookes és Muggeridge hármas eléhúzott az élen a Parkes, Charpentier, Goorbergh második hármas alakulattól. Az utolsó résztávhoz érve az élen már csak Curtain-Brookes, utánuk 2-3mp-el lemaradva Muggeridge-Goorbergh, újabb 5-6mp-el leszakadva Parkes-Charpentier csata folyt. 3 körrel a vége előtt Muggeridge motorja váratlanul lelassult és végül éppen hogy csak be tudott vánszorogni a 12. helyen. Ezután a szabadkártyás helyi versenyző Brookes az utolsó kör hátsó lejtős kanyarjában, a kedvenc helyén kitrükközte Curtaint, aki szinte végig vezetett és 25 ezredmásodperccel megnyerte a futamot. A harmadik helyre Goorbergh jött be, aki végül is maga mögé utasította Parkes-t és továbbra is vezeti a bajnoki tabellát.

A Supersport 600 VB 2. futamának végeredménye:
1. Joshua Brokes AUS Honda CBR 600RR
2. Kevin Curtain AUS Honda CBR 600RR
3. Jürgen vd Goorbergh NED Yamaha YZF R6
4. Broc Parkes AUS Honda CBR 600RR
5. Sébastien Charpentier FRA Honda CBR 600RR
6. Fabian Foret FRA Yamaha YZF R6
7. Alessio Corradi ITA Honda CBR 600RR
8. Max Neukirchner ITA Honda CBR 600RR
9. Lorenzo Lanzi ITA Ducati 749R
10. Stéphane Chambon FRA Suzuki GSX 600R

A Supersport 600 VB pontversenyének állása 2 futam után:
1. Jürgen vd Goorbergh 41 pont
2. Fabian Foret 30 pont
3. Kevin Curtain 27 pont
4. Joshua Brookes 25 pont
5. Katsuaki Fujiwara 21 pont
6. Lorenzo Lanzi 20 pont
7. Stephane Chambon 17 pont
8. Broc Parkes 13 pont
9. Vittorio Ianuzzo 13 pont
10. Karl Muggeridge 12 pont