A kicsi ausztrál győzelemmel tért vissza

2004.04.06. 09:17

Az idei Superbike világbajnokság a sorozat fordulópontjának tekinthető. Itt dől el vajon folytatódik-e a másfél évtizede feltámadt és az elmúlt évekig igen sikeres bajnoki sorozat, avagy a gyártók érdektelenégének hiányában elmarad. Az első fordulóban úgy tűnt, hogy jót tesz a szériának mind a pilóták, mind a gépeken elkövetett vérfrissítés. Az ex-MotoGP pilóták meglepetést okoztak már az első fordulóban is, és az ausztrál pályán ugyancsak megszorongatni igérkeztek a legesélyesebbnek kikiáltott két gyári Ducati pilótát.

Edzések
Az első és a második időmérő edzésen is Regis Laconi jeleskedett a gyári 999F04-es Ducatiján. Csapattársának nem ízlett az ausztrál pálya igazán, egy 12. és egy 6. legjobb idő nem tükrözi az olasz gyári csapat színvonalát. Garry McCoy és Steve Martin ausztrál páros bizonyította, hogy itt a helyiek pályaismerete sokat nyom a latban. Az egykörös mért superpole-on ismét Laconi volt a leggyorsabb, azonban a második helyre a fél gyári CBR1000RR Hondával versenyző kategória újonc Chris Vermeulen került. Őt Steve Martin, a fiatal brit Leon Haslam követte az első sorban, az ötödik helyre a valenciában futamgyőztes Haga állhatott fel.

Első verseny A napfényes időben elrajtoló mezőny a Laconi, Toseland, Haslam, Martin és Haga sorrendben vágott neki a 22 körös mezőnyben. Vermeulen kicsit beragadt négyhengeres motorjával és a mezőny közepéről eredt az élen állok után. Haslam Ducatija már az első kör végén elfüstölt, így kiállása után dühödten vágta oda azt a gumikordonhoz. A két gyári Ducatis, Toseland és Laconi küzdöttek az élen, őket Marint és Haga, valamint az időközben felzárkózó Vermeulen, McCoy és Chili követte. Vermeulen és McCoy kihasználták pályaismeretüket, és feljöttek a 4-5. helyre a verseny féltávjára. A verseny második felében Laconi elhúzott Toselandtől és mindenki mástól, így magabiztosan, 6mp előnnyel nyerte a futamot. Toselandet leszakadása után Martin, majd az időközben feljövő Vermeulen is megelőzte. A tavalyi SSP600 világbajnok nem állt meg ezután, hanem honfitársa nyomába eredt, és a két ausztrál viadalából Vermeulen került ki győztesen, megszerezve ezzel a dobogó második fokát. Toseland visszaelőzte Martint, kihasználva annak megingását a verseny utolsó körében.

Superbike VB 2. futam, első versenyének végeredménye:
1, Régis Laconi Ducati 999F04
2, Chris Vermeulen Honda CBR1000RR
3, James Toseland Ducati 999F04
4, Steve Martin Ducati 999RS
5, Garry McCoy Ducati 999RS
6, Mauro Sanchini Kawasaki ZX-10R
7, Marco Borciani Ducati 999RS
8, Noriyuki Haga Ducati 999RS
9, Pierfrancesco Chili Ducat 999RS
10, Chris Walker Petronas FP1

Második verseny A második futamnak kicsit máshogy alakult a képe. A gyári Ducati pilóták abszolút rosszul jártak, hiszen a verseny elején vezető Laconi, majd nem sokkal később Toseland is a sóderágyban landoltak. Nagy csata bontakozott ki a versenyben az ausztrálok közt. Először Martin és McCoy akasztotta össze a kormányuk szarvát, amelyben a kicsi ausztrálnak szerencséje volt, mivel honfitársa Ducatijának motorja részben tönkrement. Ezután McCoy viszonylag nyugodtan, 5mp-es fölénnyel nyerte meg a futamot. Vermeulen és a veterán Chili közt viszont nem volt ilyen sima a meccs a második helyért, amely végül is az ausztrál pályaismeretének köszönhetően a javára dőlt el. Szép eredmény a harmadik hely Chilitől, aki közel a negyvenhez, egy számára vadonatúj motorral, egy 999RS-el indult Philip Island-en első alkalommal. Corser ötödik helyért harcolt meg sikeresen a japán Hagával. A bajnoki tabellát kiesése ellenére továbbra is James Toseland vezeti.

Superbike VB 2. futam, második versenyének végeredménye:
1, Garry McCoy Ducati 999RS
2, Chris Vermeulen Honda CBR1000RR
3, Pierfrancesco Chili Ducat 999RS
4, Marco Borciani Ducati 999RS
5, Troy Corser Petronas FP1
6, Noriyuki Haga Ducati 999RS
7, Mauro Sanchini Kawasaki ZX-10R
8, Chris Walker Petronas FP1
9, Clementi Ivan Kawasaki ZX-10R
10, Leon Haslam Ducati 999RS

Superbike VB pontversenyének állása 2 futam után:
1, James Toseland GBR 61 pont
2, Pierfrancesco Chili ITA 56 pont
3, Garry McCoy AUS 55 pont
4, Chris Vermeulen AUS 55 pont
5, Noriyuki Haga JPN 43 pont
6, Marco Borciani ITA 43 pont
7, Chris Walker GBR 39 pont
8, Steve Martin AUS 29 pont
9, Marco Borciani ITA 27 pont
10, Regis Laconi FRA 25 pont.