Elhunyt Antonio Cobas

2004.04.16. 09:21

 
   
   

Súlyos betegségben elhunyt Antonio Cobas, a Camel Honda technikai igazgatója. A spanyol szakember az egyik legelismertebb és tiszteletreméltóbb tagja volt a MotoGP közösségének. Mindössze 52 éves korában halt meg Barcelonában, feleségét és két gyermekét hagyva maga után. Sito Pons, a csapat igazgatója egy közleményt adott ki a szomorú esetről:
"Nagy szomorúsággal kell tudatnom az összes barátunkkal és kollegánkkal a GP motorversenyzés világában, hogy kedves barátom, Antonio Cobas végleg elment közülünk április 14-én reggel. Mint a Honda Pons technikai igazgatójára örökké emlékezni fogunk kedvességé okán. Igazi társam volt több mint 25 éve és roppantul fog hiányozni nekem. A Honda Ponsnál mindenki részvétét fejezte ki a feleségének és gyerekeinek ebben a szomorú időben. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az összes támogatónknak, akik végig segítették pályafutásunkat."

Cobas betegségét a tavalyi szezon felénél diagnosztizálták. Ez a spanyol mérnököt a közvetlen csapat melletti munka abbahagyására kényszerítette, ennek ellenére értékes tanácsaival végig segítette a csapatot interneten keresztül, folyamatosan kiértékelve az adatokat és információkat otthonából. Cobas mintegy 30 éve része a motorversenyzésnek. 1975-ben kezdett vázakat és versenymotorokat építeni a világbajnokság keretein belül, és mindez odáig vezetett, hogy megoldásait később szabványként alkalmazták. Sito Pons maga is egy Cobas által konstruált gépen szerezte meg első győzelmét, később Alex Criville szintén egy JJ Cobas-Rotax gép nyergében nyert világbajnokságot 1989-ben. 1988 óta Cobas barátja Sito Pons mellett dolgozott és olyan nevek versenyeztek irányítása alatt mint Alex Barros, Loris Capirossi, Tohru Ukawa vagy Max Biaggi.