Búcsú a határoktól

2004.04.20. 16:25

2004. május elseje kiemelkedő dátuma hazánk történelmének: ezen a napon Magyarország az Európai Unió tagja lesz. Ezen alkalomból az Abaúji Motoros-Sokk demonstrációként motoros túrát szervez Búcsú a Határoktól címmel.

Az uniós csatlakozás ledönti határainkat, s ez minden bizonnyal nagy változásokat hoz majd a magyar ember életébe; mégis ahhoz, hogy az Unió egyenrangú és hasznos tagja legyen hazánk, meg kell őriznünk identitásunkat, és meg kell becsülnünk magyar értékeinket. A motoros demonstráció célja, hogy látványos megmozdulással hívja fel a figyelmet erre, olyan módon, hogy végighaladva az ország határain, annak "megszűnő" határállomásain egy magyar kincset, hungaricumot, a világörökség részét képező, Tokaj-hegyaljáról származó - külön erre az alkalomra felcímkézett - bort ad át Abaújszántó polgármestere. A túra hossza kb. 2004 km, megközelítőleg 500 településen megy keresztül. Ezt a távolságot öt nap alatt szándékoznak megtenni a résztvevők, így naponta nagyjából 422 km a teljesítendő táv. Ez a távolság magába foglalja a legklasszikusabb atlétikai szám, a maratoni futás tízszeresét; utalásként megemlékezve ezzel arról is, hogy az idén olimpiai év van, és a játékok visszatértek az ókori és az újkori olimpiák első színterére, Athénba.

A szokványosnak nem mondható eseményen részt vevő motorosok, emberi erőt sem kímélő túrájuk során a következő településeken töltik pihenőiket: Bőny (Győr mellett), Lenti, Hercegszántó, Nyírbátor, Abaújszántó. Az utolsó állomáson ünnepséggel, Bikini Koncerttel és tűzijátékkal köszönti majd a város a túra résztvevőit és az Európai Uniót.