A Fila Ducati kettős duplája

2004.05.26. 18:35

A gyárak nem díjazzák a Superbik VB-t, ez már tavaly látszott és a folyamat még idén sem nagyon látszik megfordulni. Egyedül a Ducati gyár az, aki ha nem is teljes erőbedobással, de gyári támogatású csapattal van jelen. Mindezek ellenére a bajnoki pontversenyt az a veterán, nemsokára 40 esztendős Pierfrancesco Chili vezette, aki olasz révén hazai pályára érkezett és mindenki jó eredményt várt tőle. A monzai pálya azonban kifejezetten motorgyilkos hírében áll, mivel a klasszikus vonalvezetésű pályán a pilóták a köridő 40%-ban teljes gázon mennek. A legnagyobb sebesség 300 km/h, az átlagsebesség 190 km/h felett van.

Edzések
Az első edzésen Régis Laconi volt a leggyorsabb a gyári Ducati 999 F04-essel. A jó öreg Chili a jó öreg 998RS privát Ducatijával megszerzett második helye több mint figyelemre méltó. A második időmérőn némileg változott a helyzet, Laconi és Chili közé beékelődött a Hondás Vermeulen, soros négyhengeres gépével. Haga a szintén privát 999RS Ducatival a negyedik helyre jött fel a tabellán. A superpole nem sok változást hozott az első rajtsorban, pontosabban semmit sem. A legjobb időt Laconi mente, viszont Vermeulen 313 km/h csúcssebességet ért el, amivel megdöntötte Chili 1998 óta fennálló sebességi rekordját a monzai pályán.

Első verseny Chili nagyon akart, de a rossz jelek már a futam előtt jelentkeztek. A felvezető körben egyszerűen elfüstölt a 998RS. Chili még vissza tudott érni a boxutcába és felvette 999RS motorját. A mezőny után eredve már elég szépen feljött a középmezőnybe, mikor a 3. körben a másik motorja szintén megadta magát. A start utáni sikánt követően Vermeulen állt az élre a Hondán, őt Laconi, McCoy, Haga és Toseland követték a Ducati ármádiával. Laconi már az első körben az élre állt, mögötte Vermeulen és Haga próbáltak lépést tartani a gyári Ducatival. Haga a 2. körben előzte le Vermeulent és jött fel a 2. helyre. Laconi ezután nagyon elhúzott a mezőnytől, a dobogó további helyeiért Vermeulen, Haga és a közben rájuk felzárkozó Toseland harcoltak. Sajnos ebből a szép csatából Haga szintén motorhiba miatt kiállni kényszerült. A végül McCoy hatalmas harcban megszerezte Vermeulentől a harmadik helyet, az első két helyen a Laconi-Toseland Fila Ducati páros végzett nagy főlénnyel.

Superbike VB 4. futam, első versenyének végeredménye:
1, Régis Laconi - Ducati 999F04
2, James Toseland - Ducati 999F04
3, Garry McCoy - Ducati 999RS
4, Chris Vermeulen - Honda CBR1000RR
5, Leon Haslam - Ducati 999RS
6, Sergio Fuertes - Suzuki GSX-R 1000
7, Marco Borciani - Ducati 999RS
8, Chris Walker - Petronas FP1
9, Troy Corser - Petronas FP1
10, Piergiorgio Bontempi - Suzuki GSX-R 1000

Második verseny A második futamon Haga startolt a legjobban, őt Laconi, Toseland es Vermeulen követte. Chili az 5. helyen jött az összetákolt 998RS-ével. Laconi az első kör végére élre állt, Toseland, Vermeulen, Chili és Haga volt a további sorrend. Ezután Laconi ismét elhúzott mindenkitől, a távolból Vermeulen követte Hondáján, a harmadik helyért Toseland és Chili csatázott, az olasz ideiglenes sikerével. A 6. körben megint megállt Haga motorja, Chili pedig a parabolica kanyarban 200 km/h sebességnél szállt el és esett ki a versenyből. Vermuelent sajnos kizárták a versenyből, hiába jött be a második helyen. Az ok a motort esés esetén automatikusan leállító kapcsoló működésképtelensége a versenyt követő ellenőrzés során. Laconi simán, nagy főlénnyel nyerte a futamot, viszont a Toselandre felzárkózó McCoy nagy csatára késztette a másik gyári Ducatist és Toseland csak az utolsó körben tudta leszakítani a kis ausztrált. Ezzel a dupla győzelmével Laconi átvette a vezetést a duplát betliző Chilitől a világbajnoki pontversenyben, aki két nullás versenye miatt a harmadik helyre csúszott vissza a tabellán.

Superbike VB 4. futam, második versenyének végeredménye:
1, Régis Laconi - Ducati 999F04
2, James Toseland - Ducati 999F04
3, Garry McCoy - Ducati 999RS
4, Leon Haslam - Ducati 999RS
5, Troy Corser - Petronas FP1
6, Marco Borciani - Ducati 999RS
7, Chris Walker - Petronas FP1
8, Steve Martin - Ducati 999RS
9, Mauro Sanchini - Kawasaki ZX10R
10, Ivan Clementi - Kawasaki ZX10R

Superbike VB pontversenyének állása 4 futam után:
1, Regis Laconi FRA 120 pont.
2, James Toseland GBR 117 pont
3, Pierfrancesco Chili ITA 97 pont
4, Garry McCoy AUS 87 pont
5, Chris Vermeulen AUS 83 pont
6, Noriyuki Haga JPN 69 pont
7, Chris Walker GBR 69 pont
8, Marco Borciani ITA 68 pont
9, Troy Corser AUS 66 pont
10, Leon Haslam GBR 64 pont