A Honda VTX1300 újabb változatai

2004.07.02. 09:14

A motor gyártóknál egyre inkább terjed az építőszekrény elv, azaz egy blokkal és egyféle technikai felszereltséggel rendelkező, de különféle formatervvel ellátott motorokat árusítanak új modellként. Azonban a Honda amerikai részlege már kissé kezdi túlzásba vinni az újabb változatok megalkotását a VTX1300 esetében. A megszűnő alapmodellen kívül eddig létezett az 1300 Retro, most viszont egyből három új változattal rukkoltak ki, név szerint VTX1300S, VTX1300C és VTX1300R. A három variációban közös új tulajdonság, hogy 2005-től mind a három változat tankemblémája stílusosan tervezett krómozott darab lesz. A vörös és a fekete színekhez új színek csatlakoznak a metál lila és ezüst árnyalatokban a VTX1300S és R modelleknél, és világoskék metál valamint titán színekben a VTX1300C esetében.

Az R és az S modellekben közös a mélyen lehúzott első és hátsó sárvédő, a krómházas első lámpa, a széles üzemanyagtank, a félig hátrahúzott kormány, a sarokkal és lábfejjel egyaránt kapcsolható váltó és lábdeszka kombinációja. Az alacsony 685mm ülésmagasság, a lépcsősen osztott dupla kipufogó mindkét modellen megtalálható. A VTX1300R megjelenésében egyedi a retro öntött kerekek, míg az 1300S hagyományos fűzött felniken gurul. A 140/80 széles első gumikat 17 colos kerekekre rakták mindkét gépen, ezenfelül nagy szerszámos tálca található az üléseik alatt. Mindkét motorhoz az extra felszerelések széles köre vásárolható meg.

A VTX1300C eltérően a két testvérétől másfajta, öntött, formatervezett kerekeken gurul, de a 19 colos első felnire csak 110/90-es abroncs került. Az első és hátsó sárvédőjén a minimalista formatervezés jegyeit láthatjuk. Az egész gép a street-rod irányzatnak igyekszik megfelelni. A tankon számos műszert találunk és a C kormánya sem annyira hátranyilazott, mint testvéreinek. A szintén dupla kipufogó rövidebb, mint a másik két változatnál, ezzel is kihangsúlyozva a street-rod kinézetet. Tengelytávja 6.35 mm-el rövidebb és tömege is legkönnyebb a három gép között, igaz így is 280 kg szárazon. Mind a három modell 2004 júniusától vásárolható meg az Észak-Amerikai kontinens Honda kereskedőinél.