Japán Rock in Rio

2004.07.06. 13:01

Valentino Rossi szezonkezdete és folytatása hihetetlennek tűnt sokak számára. Az olasz világbajnok Yamahára váltott a szezon előtt, majd a mindenki által jobbnak tartott Hondákat 6 futamból négyszer megverte, pedig egy egész Honda ármádiával kellett megküzdenie. A tengerentúli futamokon azonban senki sem mehet biztosra, ráadásul a Suzuki és a Ducati is új gépeket állítottak csatasorba a két vezető márkával szemben, nem beszélve a Bridgestone gumigyár vadonatúj abroncsairól, melyek később döntőnek bizonyultak.

Az edzések
A meglepetés szele már az edzéseken érezhető volt. Bár az első szabadedzésen még Rossi volt a leggyorsabb, a két Bridgestone pilóta (Kenny Roberts - Suzuki, Makoto Tamada - Honda) 5. illetve 6. helye már jelzett valamit. Aztán az első időmérőn Gibernau, Tamada, Barros Honda hármas foglalta el az első rajtsort, Rossi csak 4. tudott lenni. A szombati edzésen aztán beütött a hétvége első meglepetése: Kenny Roberts megszerezte az évek óta gyengélkedő Suzuki GSV-R motorjával az első rajtkockát. Mindezt nagyrészt a vadonatúj és szuper Bridgestone gumiknak köszönhette. Biaggi és Hayden állhatott még fel az első rajtsorba. Gibernau, Barros, Capirossi alkották a második sort, míg Tamada, Rossi és Nakano a harmadik sorba szorultak.

A verseny
A start után még Roberts vezette a mezőnyt, utána Biaggi, Hayden és Barros volt a sorrend. Két kört vezetett mindössze a suzukis, aztán Biaggi és Hayden is elment mellette a hátsó hosszú egyenesben, kihasználva Hondáik sebesség főlényét. A 2. körben - nagy meglepetésre - minden előzmény nélkül Gibernau eldobta motorját. Az ok a saját hibájából megcsúszó első kerék. A versenyt ezután a Biaggi, Hayden, Barros, Roberts, Rossi, Tamada élboly uralta. Ebből a hatosból Roberts fokozatosan lemaradt, és végül a számára igen dicséretes 7. helyen fejezte be a futamot. Rossi a táv harmadánál megkezdte előrenyomulását, először egy hajmeresztő előzéssel szúrt be Barrosnak, majd ezután a pár tíz méterrel vezető Biaggi-Hayden páros után eredt Tamadával a nyomában.

A 12. körben Rossi kicsit széleset kanyarodott, és Tamada megelőzte, miközben visszatalált a jó ívre. Tamada nem állt meg, hanem a következő körben Haydent is lenyomta lendületből. Rossinak sajnos a 13. kör nem hozott szerencsét, az egyik kanyarban Yamahájának első kereke elvesztette tapadását, és bár a motornak - illetve neki - szinte semmi baja nem esett, a leállt négyütemű gépet már nem olyan egyszerű beindítani, így a verseny feladására kényszerült. Az élen Biaggi, Tamada és Hayden harcolt a győzelemért. Kissé hátrébb az új motorral versenyző Loris Capirossi megelőzte Barrost és a 4. helyezésével idei legjobb eredményét érte el. Tamada sem kisebb fegyvertényt hajtott végre. A 21. körben megelőzte csapattársát Biaggit, és fokozatosan elhúzva tőle tisztán nyerte meg a futamot, amely egyben élete első nagydíj győzelme is volt. Mondani sem kell, a szuper kanyarbiztos Bridgestone gumikon versenyzett. A diadalt legjobb barátjának, a tavaly elhunyt Katonak ajánlotta. A második Biaggi és a harmadik Hayden szintén biztosan szerezték meg helyeiket. Biaggi a most szerzett pontjaival ismét három személy részére tette nyílttá a bajnokságot.

MotoGP futam végeredménye:
1. Makoto Tamada Honda
2. Max Biaggi Honda
3. Nicky Hayden Honda
4. Loris Capirossi Ducati
5. Alex Barros Honda
6. Colin Edwards Honda
7. Kenny Roberts Suzuki
8. Norick Abe Yamaha
9. Shinya Nakano Kawasaki
10. Carlos Checa Yamaha

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 7 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 126 pont
2. Sete Gibernau SPA 126 pont
3. Max Biaggi ITA 113 pont
4. Colin Edwards USA 64 pont
5. Carlos Checa SPA 62 pont
6. Alex Barros BRA 59 pont
7. Marco Melandri ITA 57 pont
8. Loris Capirossi ITA 55 pont
9. Nicky Hayden USA 54 pont
10. Makoto Tamada JPN 44 pont