Barbera ismét remekelt, a magyarok kevésbé

2004.07.07. 09:09

A GP sorozat az óceán túlsó felére, Brazíliába látogatott az elmúlt hétvégén. A Seedorf Racing egyik tulajdonosa, Clarence Seedorf nem lehetett jelen a csapatával a futamon foci EB kötelezettségei miatt, azonban a másik tulajdonos, a brazil Roberto Carlos a helyszínen, a box utcából buzdította csapatát és annak két spanyol versenyzőjét, Barberát és Bautistát több más brazil focizsonglőr társaságában. A magyarok felemás hangulatban érkeztek Rióba. Tóth Imi Assenben elért remek 10. helyezésével ismételt pontszerzésben reménykedett, míg Talma a Malagutinál lévő viszonyokon bosszankodhatott magában.

Az edzések
A Seedorf Racinges Hector Barbera nem sok esélyt adott az első rajtkockára pályázó versenytársainak. Mindkét edzésnapon a leggyorsabb volt és új pályacsúccsal bebiztosította magának a pole pozíciót. Mögé Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo és a fiatal Mattia Pasini fért be az első sorba. Talmácsi Gábor bár az első szabadedzésen még a 7. leggyorsabb volt, utána kicserélték a motorja hengerét, mivel az fékpadon erősebbnek bizonyult. Ennek eredményeképpen az első edzésen visszacsúszott a 19. helyre. A második napon azonban a motor még gyengébb lett, mindez a csapat tulajdonosának a jelenlétében. Az eset meglehetősen kellemetlenül érintette a csapatot, ráadásul Talma olasz származású menedzsere is beadta a felmondását, amit a csapat tulajdonosa nem fogadott el, és újabb ígéretek hangzottak el a blokk továbbfejlesztésére és tesztelésére. Talma így a 21. Tóth Imi pedig a 19. helyen végzett az edzéseken.

A verseny
A rajttól Stoner, Locatelli, Dovizioso és Lorenzo jött el a legjobban. Talma a 18. Tóth Imi pedig a 25. helyen állt az első kör végén. A 2. körben Lorenzo állt az élre, majd őt Barbera követte a mezőny vezetésében. Talma sajnos hamar visszacsúszott a 21. helyre erőtlen motorjával, míg Tóth feljött szépen a 22. helyre. A Barbera, Lorenzo, Stoner, Dovizioso, Locatelli és Giansanti hatos meglógott az élen és a futam végéig ők küzdöttek a dobogós helyekért. A verseny felénél Lorenzo hatalmasat esett ezzel élboly 5 főre csökkent. Nem sokkal ezután Tóth Imi megelőzte Talmát, és később a lassuló Jenknert maga mögé utasítva a 18. helyen végzett. Talma egy hellyel mögötte ért célba.

A verseny hátralévő része a 125-ösöknél megszokott izgalmakat hozta az élen. Barbera és Stoner felváltva vezették az 5 fős élbolyt egészen az utolsó előtti körig. Ekkor a hátsó egyenesben Dovizioso állt az élre Hondájával. Stoner az utolsó kör első harmadában vette vissza a vezetést, azonban a hátsó hosszú egyenesben Barbera mindkettőjüket legyorsulva elsőként vágott ki a szélárnyékból az egyenes végén. Dovizioso hibázott a következő kanyarban, így Stoner feljött a második helyre és bár szorongatta keményen Barberát a spanyol pilóta megszerezte idei második nagydíj győzelmét.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Hector Barbera Aprilia
2. Casey Stoner KTM
3. Andrea Dovizioso Honda
4. Roberto Locatelli Aprilia
5. Mirko Giansanti Aprilia
6. Marco Simoncelli Aprilia
7. Pablo Nieto Aprilia
8. Mika Kallio KTM
9. Alvaro Bautista Aprilia
10. Mattia Pasini Aprilia
..
18. Tóth Imre Aprilia
..
19. Talmácsi Gábor Malaguti

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 7 futam után:
1. Andrea Dovizioso ITA 125 pont
2. Hector Barbera SPA 109 pont
3. Roberto Locatelli ITA 106 pont
4. Casey Stoner AUS 104 pont
5. Pablo Nieto SPA 72 pont
6. Mirko Giansanti ITA 63 pont
7. Jorge Lorenzo SPA 58 pont
8. Steve Jenkner GER 58 pont
9. Marco Simoncelli ITA 53 pont.
10. Alvaro Bautista SPA 31 pont
..
19. Tóth Imre HUN 6 pont
..
22. Talmácsi Gábor HUN 3 pont