Életvédő riasztás sávváltáskor

2004.07.09. 10:17

Melyik motoros nem tapasztalta még, hogy a szomszéd sávból minden jelzés nélkül szép lassan vagy hirtelen elindult a mellette közlekedő autós? A helyzet gyakran annyira váratlanul éri a motorkerékpár vezetőjét, hogy takaros bukás keletkezhet a nem várt találkozásból. Ezen a helyzeten segíthet az új LDWS (Lane Departure Warning System, azaz sávváltás-figyelmeztető rendszer), amelyet az Iteris nevű társaság fejlesztett ki.

Az autókba szerelt riasztórendszer egy kamerával figyeli a sávjeleket a jármű előtt, és ha az index használata nélkül túl közel kerül a felezővonalhoz a kocsi, kellemetlen hangjelzéssel adja a sofőr tudomására a hibát. A felszerelés extraként választható lesz az ősszel érkező Nissan Infinitihez, és remélhetően hamarosan elterjed az autósok körében. A jelzés ugyanis nemcsak a gyanútlan motorosok életét mentheti meg, hanem számos, az autóvezető fáradtsága vagy figyelmetlensége miatt bekövetkező balesetet előzhet meg. Felmérések szerint csak az Egyesült Államokban évente másfél millió balesetet és 23 ezer halálos szerencsétlenséget eredményeznek hasonló helyzetben a dekoncentrált sofőrök.

Vannak azonban szkeptikus vélemények is a rendszerrel kapcsolatban. A vezetői szempontból hosszú, rendkívül unalmas sztrádaszakaszokat felügyelő Kaliforniai Autópálya-rendőrség egy tisztviselője szerint a balesetek nem azért következnek be, mert a kisodródó jármű meg sem áll az út széléig, vagy amíg el nem sodort egy motorost, hanem, mert a szunyókáló sofőr a sávátlépést észrevételezve túlreagálja a helyzetet, melynek következtésben a kormányt ellenkező irányba rántva keresztbeáll az úttesten. Ha ez igaz, akkor a sávváltásra figyelmeztető kellemetlen hang ugyanilyen problémákat okozhat.

Bárhogy is van, a motorosok szempontjából mindenképpen hasznos a szerkezet, mert egyrészt rábírja az ezzel felszerelt autósokat, hogy jelezzenek sávváltáskor, ha nem akarnak éles vijjogást hallani. Másrészt pedig a hang kívülről is hallható annál az autósnál, aki kisodródik, így a motoros jobban észreveszi a veszélyes helyzetet.