Honda siker és Talma pontszerzése

2004.07.28. 10:23

Anglia a motorversenyzés őshazája. Itt nemcsak a nagyokat, hanem a legkisebb kategóriát is nagy tisztelet övezi. A német futamot Aprilia főlény jellemezte, ezért a Honda, pontosabban egy szál igazi gyári pilótájuk, Andrea Dovizioso szeretett volna visszavágni a meglehetősen hűvös időjárásban az angliai Donington Parkban. A ponttáblázatot vezető 5 ember közül Casey Stoner sachsenringi sérülése miatt nem indulhatott el az angol futamon. A magyarok közül Talmácsi Gábor a meglehetősen peches 16. helyen végzett a Sachsenringen, és két tized másodperccel lemaradt az 1 pontot érő helyezésről. Tóth Imi műszaki problémák miatt feladta a versenyt.

Az edzések
Az első időmérőn aztán Dovizioso megmutatta nem véletlen önbizalma a pályával kapcsolatosan. Óriási körrekordot motorozott, a többiek csak fél másodpercre tudták megközelíteni, ami ebben a kategóriában nagyon nagy előnyt jelent. Az első sorba Nieto, Kallio és Locatelli tudott még odaférni. Talma a 18., Tóth Imi a 26. helyen zárta az edzést az első napon. A második nap aztán Dovizioso még tovább javította időeredményét, és bár Barbera nagyon megközelítette, befogni nem tudta. Kallio megtartotta 3. helyét, a negyedikre Dovizioso csapattársa, Corsi jött fel, bizonyítva azt a tényt, hogy a Honda milyen jó ezen a pályán. Talma csak kicsit javult, ezért visszacsúszott a 22. helyre, Tóth Imi is egészen a 30. helyig került hátra.

A verseny
A rajttól mindenki tisztán jött el, legelöl Doviziosóval, azonban a lejtős kanyarkombinációban Pablo Nieto és Hector Barbera - a két esélyesnek mondható pilóta - hatalmasat estek. Talma remekül startolt ismét, az első körben 8. helyen is motorozott. Sajnos azonban folyamatosan visszaesett és a 15-18. helyeken motorozott a futam alatt. Dovizioso ezután hamar elhúzott, Locatelli és Barbera ugyan próbálta megközelíteni, de eredmény nélkül. A 4-5-6. helyen Kallio, Lorenzo és Corsi gyötörték egymást.

Bautista láthatólag gyorsabb volt, mint Locatelli, meg is előzte néhány kör után. Az első hármas egymástól biztonságos távolságra motorozott. Az utolsó körökre Locatelli ismét utolérte Bautistát, de a nagy hajszában 2 körrel a vége előtt bukott. Angel Rodriguez is kiszállt a versenyből a következő körben, így bizonyossá vált, hogy csak Dovizioso tud pontot szerezni a tabella éllovasai közül ezen a versenyen. Az olasz pilóta kétséget sem hagyott afelől, hogy ezen a pályán ki a leggyorsabb, rajt-cél győzelmet aratva gyűjtötte be a 25 pontot. Talmának a végén sikerült előznie és a két versenyző bukása után a 13. helyre jött fel és ezzel újabb 3 pontot szerzett, idén másodszorra. Tóth Imi a 18. helyen végzett.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Andrea Dovizioso Honda
2. Alvaro Bautista Aprilia
3. Jorge Lorenzo Derbi
4. Mika Kallio KTM
5. Simone Corsi Honda
6. Steve Jenkner Aprilia
7. Youichi Ui Aprilia
8. Julian Simon Honda
9. Gino Borsoi Aprilia
10. Gioelle Pellino Aprilia
..
13. Talmácsi Gábor Malaguti
..
19. Tóth Imre Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 9 futam után:
1. Andrea Dovizioso ITA 163 pont
3. Roberto Locatelli ITA 131 pont
2. Hector Barbera SPA 129 pont
4. Casey Stoner AUS 104 pont
5. Pablo Nieto SPA 88 pont
6. Jorge Lorenzo SPA 84 pont
7. Steve Jenkner GER 73 pont
8. Mirko Giansanti ITA 71 pont
9. Alvaro Bautista SPA 60 pont
10. Marco Simoncelli ITA 59 pont.
..
22. Tóth Imre HUN 6 pont
23. Talmácsi Gábor HUN 6 pont