Rossi "hazai" győzelme

2004.07.29. 18:04

Max Biaggi végre futamot nyert a Hondán 2004-ben a Német nagydíjon. Most már talán végre a Honda vezetõi is elhiszik róla, hogy képes a világbajnoki cím elhódítására, ha megfelelõ motort raknak alá. Ebben mindössze Sete Gibernau márkatársa, vagy Valentino Rossi a motorversenyzés jelenlegi császára akadályozhatja meg. A motorok közt szintén a Honda a legjobb még, de a Yamaha nagyon feljött rá az idény kezdete óta. Manapság már nem csak Rossi veszélyes a Yamahával, hanem Checa vagy akár Melandri is. Mindemellett az angol pályán Rossi eléggé otthon érezhette magát, hiszen évek óta Londonban él versenyszezonban vagy azon kívül.

Az edzések

 
   
   

Mindezekre az elsõ idõmérõ edzésen alaposan rácáfolt Nicky Hayden, ugyanis egy körrekorddal övé lett az ideiglenes pole. A többi márka versenyképességét jelezte a rövid egyenesekkel tarkított pályán a yamahás Rossi és Checa 2-4. helye, valamint a ducatis Capirossi 3. leggyorsabb ideje. Gibernau és Edwards zárták a második sort Hondáikon. A második napon aztán Rossi megmutatta ki lakik errefelé itthon és új körrekordot futva megszerezte az elsõ rajtkockát. Gibernau jött fel mögé másodiknak, Capirossi megtartotta a 3. helyét. A Ducati fejlõdését és Bayliss jó pálya ismeretét mutatja a 4. helye. Edwards és a második napon idejét javítani képtelen Hayden zárta a második sort. Meglepõen gyenge volt Biaggi 8. és a javuló formát mutató suzukis Kenny Roberts 13. helye.

A verseny

 
   
   

Rossi, Capirossi, Gibernau, Checa és Bayliss sorrendben jöttek el a pilóták a rajttól. Nagy meglepetésre Capirossi néhány kör után megelõzte Rossit és az élre állt. Az elsõ körben Gibernau is elment Rossi mellett, aztán az olasz világbajnok gyorsan visszavette a második helyet, majd a második körben a vezetést is. Gibernau egybõl a nyomába eredt. Csapattársa Colin Edwards szintén lenyomta a két Ducatist viszonylag hamar és ezzel feljött a 3. helyre és a két élen álló pilóta nyomába eredt. A verseny ezen szakaszában Rossi, Gibernau, Edwards haladtak az élen, tõlük pár másodperccel lemaradva Bayliss, Capirossi, Hayden követte õket.

Edwards a 6. körben úgy döntött megelõzi bajnokaspiráns csapattársát. Az amerikai nagyon jól ment, láthatóan mindenhol gyorsabb volt Gibernaunál. Rossi a verseny hátralévõ részében biztos elõnyt szerzett Edwards-zal szemben és nagy fõlénnyel nyerte az Angol Nagydíjat. Edwards legjobb MotoGP helyezését érte el második helyével, mögötte nagyobb távolságban Gibernau ért célba a 3. helyen. Hayden ismét feljött a végén a 4. helyre, nagyot harcolt érte Troy Bayliss-szel aki 5. lett, mivel egy rontás után átkrosszozott a pálya egy füves domboldalán.

 
   
   

Figyelemre méltó volt, ahogy Norick Abe a 22. helyrõl feljött egészen a 8. helyig, és már Capirossit próbálta elõzni, amikor egy igen súlyosat esett. Mindezt úgy, hogy már eleve két megrepedt bordával versenyzett. Kamikáze. John Hopkins szintén idei legjobbját érte el: a Suzukival megszerezte a 8. helyet Abe bukása után. Biaggitól kicsit csalódás volt a 12. hely, de már a bemelegítõ körben érezte baj lesz a váltóval. Sajnos késõbb mindez beigazolódott, de nem akart a rajt elõtt motort cserélni és a box utcából nekivágni a versenynek. Ennyire volt képes betegeskedõ váltóval megáldott gépével a Donington Parkban.

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Yamaha
2. Colin Edwards Honda
3. Sete Gibernau Honda
4. Nicky Hayden Honda
5. Troy Bayliss Ducati
6. Carlos Checa Yamaha
7. Loris Capirossi Ducati
8. John Hopkins Suzuki
9. Alex Barros Honda
10. Neil Hodgson Ducati

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 9 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 164 pont
2. Sete Gibernau SPA 142 pont
3. Max Biaggi ITA 142 pont
4. Colin Edwards USA 95 pont
5. Alex Barros BRA 86 pont
6. Nicky Hayden USA 83 pont
7. Carlos Checa SPA 72 pont
8. Loris Capirossi ITA 64 pont
9. Marco Melandri ITA 57 pont
10. Makoto Tamada JPN 56 pont