Honda diadal a suzukai 8 órás motorversenyen

2004.08.06. 10:13

A japán motorgyárak számtalan sorozat rengeteg kategóriájában versenyeztetik gépeiket. Az elv a régen kitalált: versenyezz és nyerj hétvégén, adj el hétfőn. Van viszont egy különösen nagy jelentőséggel bíró verseny Japánban. Ez a nagy hagyományokkal rendelkező suzukai 8 órás gyorsasági verseny.

Mind a négy nagy japán gyár indított idén gyári illetve fél gyári támogatású csapatot, de sok volt a privát induló is. A Seven Stars Honda színeiben két gyári legénység szerepelt: az egyik a tapasztalt Tohru Ukawa és Hitoyasu Izutsu, a másik a fiatal Ryuichi Kiyonari és Gaku Kamata páros. További három Sakurai Honda indult még gyári támogatással. A Suzukinál a gyári csapatban Kenichi Kitagawa és Katsuaki Fujiwara, a Yoshimura Suzuki együttesében Atsushi Watanabe és Yukio Kagayama szálltak a GSX-R 1000 nyergébe. A Shinichi Nakatomi / Wataru Yoshikawa páros a Yamaha fél gyári motorjával vett részt a 8 órás küzdelemben.

A 27. Suzukai verseny első körében Ukawa állt az élre és társával végig vezették a mezőnyt. A szokásos verseny eleji balesetekben kiesett a Kiyonari féle Seven Stars motor, a Harc-Pro csapat Hondája, valamint a Shinichi Ito kormányozta CBR1000RR is. Ukawaék majdnem 2 körrel előzték meg a 8. óra végén a Watanabe-Kagayama párost. A volt japán MotoGP versenyzőnek ez volt a 4. diadala a híres versenyen, amely egyben a Honda 8. egymást követő és összességében 19. sikere. Az ATS DDBOYS csapat Hondáján a Hamaguchi-Moriwaki párosé lett a harmadik hely, akik a 7. órában örökölték meg a dobogós helyet a kieső Kenz Motul Suzuki csapattól. A Honda főlényére jellemző, hogy az első 10 helyezett csapatból nyolc CBR1000RR géppel ért célba.