Porto tökéletes hétvégéje

2004.10.06. 10:07

Sebastian Porto komoly kihívója lehetett volna Dani Pedrosának a világbajnoki címért, ha az év elején így megy, mint mostanság. Pedrosat, a 44 kg-os spanyolt egyre több versenyzőtára támadja a mintegy 10-12 kg-al kisebb súlya miatt, amellyel szerintük rendre jogosulatlan előnyt élvez a verseny utolsó szakaszában. Viszont a könnyű súly nem szabálytalan, egyelőre csak a motor súlyára van megkötés, a pilótákra nincs. Pedrosa tovább növelte Japánban pontelőnyét, így majd 50 pontos vezetése birtokában csak a biztos pontszerzésre kell törekednie a hátralévő futamokon.

Az edzések
Porto nagyon gyors az edzéseken egy kör erejéig. Nagy főlénnyel ő volt a leggyorsabb a csütörtöki edzésen. Az első sorba ezen a napon csak az Aprilia pilótái fértek oda de Puniet, Nieto és de Angelis sorrendben. Pedrosa az első napon csak az ötödik helyet szerezte meg. A második edzésnapon kicsit változott az első sor, Porto maradt az élen, Pedrosa feljött a második rajtkockába, de Angelis és de Puniet visszacsúsztak a 3-4. helyekre. Sajnos Talmácsi Gergő ismét nem tudott limitet futni, alig másfél másodperccel csúszott ki a 107%-os időlimitből.

A verseny
A rajttól Pedrosa, Porto, Aoyama és de Angelis sorrendben jöttek el a versenyzők. Toni Eliasnak és Dirk Heidolfnak a box utcából kellett startolnia. Porto, Pedrosa és de Angelis elég hamar elhúztak a mezőnytől már 3 kör alatt. Az 5. körben de Puniet számára véget ért a harc a világbajnoki címért, motorja egy kanyarból kijövet megcsúszott, majd katapultálta a versenyzőt. Elias 8 kör alatt az utolsó helyről a 7. helyre jött fel. Porto szintén remekül ment, lassan, de fokozatosan húzott el Pedrosától. Tőlük 2 másodpercnyi távolságban de Angelis körözgetett a harmadik helyen az amúgy meglehetősen eseménytelen versenyen. Az utolsó 2 körnek 2mp előnnyel kezdett neki Porto, és ezt végig megtartva nyerte a futamot Pedrosa előtt. De Angelis biztos dobogós helyét egy műszaki hiba akadályozta meg, amikor műszaki hiba miatt 2 körrel a cél előtt kiállni kényszerült. A harmadik helyért Aoyama és Battaini küzdött vadul, amelyből végül a japán fiú került ki győztesen.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Sebastian Porto Aprilia
2. Daniel Pedrosa Honda
3. Hiroshi Aoyama Honda
4. Franco Battaini Aprilia
5. Fonsi Nieto Aprilia
6. Toni Elias Honda
7. Roberto Rolfo Honda
8. Alex Debon Honda
9. Hugo Marchand Aprilia
10. Joan Olive Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 13 futam után:
1. Daniel Pedrosa SPA 254 pont
2. Sebastian Porto ARG 211 pont
3. Randy de Puniet FRA 187 pont
4. Toni Elias SPA 152 pont
5. Hiroshi Aoyama JPN 119 pont
6. Alex de Angelis ITA 114 pont
7. Fonsi Nieto SPA 105 pont
8. Roberto Rolfo ITA 101 pont
9. Anthony West AUS 88 pont
10. Manuel Poggiali ITA 79 pont