Rossi beseperte győzelmét

2004.10.14. 10:48

Valentino Rossit a katari futamon 6 mp-es időbüntetéssel "jutalmazta" a versenybíróság, és az amúgy sem túl jó 8. edzéspozíciójából a rajtrács utolsó helyére kellett felállnia. A büntetést azért kapta, mert csapatának néhány tagja feltakarította rajtrácsán az aszfaltot. Kicsit erős ez egy többszörös világbajnokkal szemben, ráadásul Rossi tőle szokatlan módon hibázott és kiesett a futamon. Így előnye 14 pontra fogyatkozott Gibernauval szemben, aki viszont megnyerte a katari futamot. A világbajnoki címért folyó verseny ezzel ismét nyílttá vált, Rossiban azonban a visszavágásért buzgott a vágy.

Az edzések
Az első edzésnapon bár nem volt a leggyorsabb Rossi, de biztos 3. helye jelezte, nem bíz semmit a véletlenre. Az élen két Honda rivális, Tamada és Gibernau állt. A második sorban csupa meglepetés pilóta volt található: Hopkins a Suzukival, majd Hofmann és Nakano a Kawasakikkal. Szombaton aztán Tamada kivételével mindenki javított. Rossi szerezte meg az első rajtkockát, Barros és Nakano jött fel az első sorba. Gibernau és Tamada lecsúsztak a 2. sorba, mögéjük Hayden fért oda a Hondával. Biaggi, Hopkins, Checa alkották a 3. sort.

A verseny
Barros, Rossi és Hayden a legjobban rajtolók listája. A 2. körben Barros és Rossi az élen, de Checa és Biaggi jött fel mögéjük, közvetlen utánuk a 4-5. helyen Hayden és Gibernau haladt. A verseny elején ez a hatos ment az élen, szorosan egy csoportban. A 3. körben Biaggi előzte Checát a harmadik helyért. Egy körrel később Rossi mesterien bújt be Barrosnak, és ezzel átvette a vezetést a versenyben. Rossi ezután megpróbált elhúzni a Barros, Biaggi, Hayden hondás különítménytől. Gibernau és Checa egyre jobban kezdett leszakadni.

Rossi egyre jobban elhúzott, mögötte 1-2 mp-es hátrányban Biaggi körözött, aki egy nagyon kemény előzéssel nyomta le Barrost. A verseny utolsó harmadában Rossi előnye tovább nőtt Biaggival szemben, sőt Biaggi is egyre jobban elhúzott Barrostól. Tőlük jócskán lemaradva Hayden körözött, és újabb csoportban jöttek Gibernau, Capirossi, Tamada és Checa. Capirossi megtette később azt a szívességet Rossi haverjának, hogy megelőzte Gibernaut, sőt két körrel a vége előtt Tamada is lenyomta a hátsókerék tapadással bajlódó bajnokaspiránst. Rossi győzelmével ismét magabiztosra növelte előnyét a bajnokságban, így a hétvégén az Ausztrál Nagydíjon akár már negyedik világbajnoki címét is megszerezheti. Rossi a futam végén, nem kis fricskát mutatott a versenybíróknak és talán magának Gibernaunak is a katari büntetése miatt. A levezető körben leparkolva a pálya szélére gépével, egy seprűvel megtisztította győztes motorja előtt az aszfaltot, jelezve, hogy nincs erre szüksége a verseny előtt egy győzelem megszerzéséhez. A dobogóra két hondás, Biaggi és Tamada állhatott fel Rossi után.

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Yamaha
2. Max Biaggi Honda
3. Alex Barros Honda
4. Nicky Hayden Honda
5. Makoto Tamada Honda
6. Loris Capirossi Ducati
7. Sete Gibernau Honda
8. Shinya Nakano Kawasaki
9. Carlos Checa Yamaha
10. Troy Bayliss Ducati

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 14 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 254 pont
2. Sete Gibernau SPA 224 pont
3. Max Biaggi ITA 188 pont
4. Alex Barros BRA 144 pont
5. Colin Edwards USA 136 pont
6. Makoto Tamada JPN 131 pont
7. Carlos Checa SPA 109 pont
8. Nicky Hayden USA 107 pont
9. Loris Capirossi ITA 94 pont
10. Marco Melandri ITA 75 pont